Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / 10 χρόνια Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – Πυλώνας στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

10 χρόνια Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – Πυλώνας στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου η επετειακή διημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με αφορμή τα 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του με τίτλο: Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 10 χρόνια προσφοράς σε 11 εκ. πολίτες #συνεχίζουμε, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Εκτός από τους 400 περίπου παριστάμενους, αντίστοιχος αριθμός από όλη την επικράτεια παρακολούθησε την εκδήλωση διαδικτυακά.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. απέδειξε ότι είναι ένας Οργανισμός που εξελίσσεται και επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, ανοιχτός στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τις βέλτιστες πρακτικές, με προσήλωση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, ο οποίος μπορεί επάξια να ανταπεξέλθει στις συνεχώς αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες ανάγκες που οι νέες συνθήκες δημιουργούν.

Η Διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη προλόγισε τον Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του περιέγραψε τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Οργανισμός στις μεταρρυθμίσεις που προαλείφονται στον χώρο της Υγείας.

Στην επετειακή διημερίδα συμμετείχαν Υπουργοί που ήταν παρόντες σε σταθμούς ορόσημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρώην Προέδρος Σωτήριος Μπερσίμης, οι οποίοι με τον συντονισμό της Διοικήτριας του Οργανισμού και του Υπουργού Υγείας, ανέλυσαν τη δεκαετή του πορεία, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπερνικήθηκαν, τον μετασχηματισμό του σε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό οργανισμό και τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Βασίλης Οικονόμου.

Τη διημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, εκπρόσωποι όλων των κλάδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Φορέων και Συνεργαζόμενων Οργανισμών, Ενώσεων Ασθενών, Εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας και των Παρόχων Υπηρεσιών, στελεχών του Οργανισμού και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε στρογγυλά τραπέζια, ώστε κάθε μία από τις διευθύνσεις του Οργανισμού να αναλύσει τις δράσεις της και να συζητήσει με τους συνεργάτες και τους κοινωνικούς της εταίρους τις δυνατότητες για το αύριο, με επίκεντρο πάντα τον πολίτη. Τα στρογγυλά τραπέζια αυτά τίμησαν με τη συμμετοχή τους, η Υφυπουργός Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος και η Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, εξέχοντα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, της φαρμακοβιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών.

Συζητήθηκαν φλέγοντα θέματα όπως ο σχεδιασμός των υπηρεσιών υγείας, η εξέλιξη και το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης, η ανάπτυξη του δικτύου των συμβάσεων, η πρόληψη, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα στις υπηρεσίες υγείας, ο ρόλος της διαπραγμάτευσης στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στις θεραπείες, ο προϋπολογισμός των δαπανών υγείας και ο ρόλος του Οργανισμού, η εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού, η διασυνοριακή φροντίδα υγείας και ο ευρωπαϊκός ρόλος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι νέες υπηρεσίες και οι διαδικασίες ελέγχου σε πραγματικό χρόνο.

Τα στελέχη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εκφράζοντας την ικανοποίηση όλων για όσα έχουν επιτευχθεί, χωρίς εφησυχασμούς, με σύμπνοια και εργατικότητα, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν το έργο τους για να διασφαλίσουν το μέλλον του Οργανισμού, την επέκταση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του προς τους πολίτες, με την καθοδήγηση της Διοικήτριας Θεανούς Καρποδίνη και την υποστήριξη της μη Εκτελεστικής Προέδρου Βασιλικής-Κωνσταντίνας Γκογκοζώτου.

Ταυτόχρονα ακούστηκαν οι εμπειρίες και οι προτάσεις των συνεργατών, των παρόχων αλλά και των τελικών αποδεκτών των υπηρεσιών, ώστε η ελληνική κοινωνία να έχει μία σφαιρική και ρεαλιστική εικόνα για το παρόν και το μέλλον του Οργανισμού.

Τα βίντεο των συνεδριών είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας παρακολούθησης της εκδήλωσης: ΕΔΩ 

Εργασίες 1ης ημέρας – 23.02

Τον κύκλο των στρογγυλών τραπεζιών άνοιξε η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού με τις δράσεις τις για τα έτη 2012-2022, που παρουσιάστηκαν από τον Προϊστάμενο κ. Θ. Πασχάλη. Στο στρογγυλό τραπέζι που είχε τίτλο “Ο Σχεδιασμός Υπηρεσιών Υγείας προσαρμοσμένος στις ανάγκες των Πολιτών” οι καλεσμένοι διατύπωσαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις.

Ο Καθηγητής Δ. Μπούμπας και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, τόνισε τα θετικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την τελευταία 10ετία και στάθηκε στην ωριμότητα υλοποίησης κοινών στόχων του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως για παράδειγμα οι Βιοδείκτες. Ως εκπρόσωπος όλων των επιστημονικών εταιρειών εξήρε τη συνεργασία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τους επιστημονικούς φορείς, που με τη συμμετοχή των πασχόντων στη λήψη αποφάσεων διαμορφώνουν το μέλλον στη φροντίδα Υγείας.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κ. Αθανασάκης σηματοδότησε την αναγκαιότητα έναρξης συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στην κατεύθυνση της αξιολόγησης υπηρεσιών και προϊόντων εκπληρώνοντας τις επιταγές των σύγχρονων συστημάτων Υγείας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες του Οργανισμού με τους φορείς των πασχόντων, ώστε να διασφαλίζεται η κάλυψη ευρύτερων αναγκών.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη Χ. Δαραμήλας, αφού ευχαρίστησε τη Διοίκηση και τα στελέχη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τη συνεχή και γόνιμη συνεργασία, υπογράμμισε τη σημασία συμμετοχής των πασχόντων στην ανάλυση της αγοράς τόσο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όσο και των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας. Αναφέρθηκε στην πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη ικανοποίησης των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, σε συνεργασία με το εργαστήριο Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας (ΗΤΑ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τα αποτελέσματα της οποίας τίθενται στη διάθεση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς επεξεργασία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Ν. Δέδες, ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της Ένωσης προς όφελος των χρονίως πασχόντων, ενώ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Π. Λυμπερίδης μνημόνευσε τα ιστορικά στάδια συνεργασίας της ειδικότητας των Φυσικοθεραπευτών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ταυτόχρονα ανέλυσε τα μελλοντικά βήματα που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να ενισχυθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών φυσικοθεραπείας.

Κλείνοντας ο κ. Πασχάλης δεσμεύτηκε για την υλοποίηση συνεργειών ανάμεσα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., επιστημονικές εταιρίες και θεσμικούς φορείς πασχόντων, ώστε να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Στη συνέχεια, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου κ. Γιώτα Λίτσα και στο πλαίσιο της ενότητας για την εξέλιξη και το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης ανέλυσε τον ρόλο των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τόνισε τη βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών (ηλεκτρονικό ραντεβού, αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων) με σκοπό τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των δικαιούχων περίθαλψης. Υπογράμμισε επίσης ότι στα ιδιωτικά φαρμακεία ολοκληρώθηκε η μετάβαση για πρώτη φορά από ένα σύστημα πρόχειρου λογιστικού ελέγχου και προκαταβολής σε ένα σύστημα ελέγχου και εκκαθάρισης. Αποτυπώθηκε ακόμη ο ρόλος της Διεύθυνσης στη συνεχή καταγραφή της πορείας της φαρμακευτικής δαπάνης στην εκπόνηση αναλύσεων και κατάθεση σε τακτή βάση προτάσεις εξορθολογισμού, βασιζόμενη και σε ευρωπαϊκές πρακτικές. Επίσης, η Διεύθυνση υπολογίζει τις επιστροφές για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη και έχει αναπτύξει μηχανισμό για παρακολούθηση της παραβατικής συμπεριφοράς ιατρών και φαρμακοποιών. Πρόσφατα, τέθηκε σε εφαρμογή σύστημα σάρωσης ορίζοντα.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, Ιωάννα Αλυσανδράτου από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, Σεραφείμ Ζήκας από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, Ολύμπιος Παπαδημητρίου από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και Θεόδωρος Τρύφων από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρθηκαν στην συνεχή και έγκαιρη εξυπηρέτηση των ασθενών από τα φαρμακεία Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στη βελτίωση της συνεργασίας με τους ιδιώτες φαρμακοποιούς, στην ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης και του ρόλου των επενδύσεων για την εθνική οικονομία, καθώς και στην ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών του Οργανισμού. Στο μέλλον, για την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες είναι απαραίτητη η ανάπτυξη συστημάτων που θα επιτρέψουν την παρακολούθηση της πορείας ενός φαρμάκου από τη διάγνωση έως την έκβαση.

Ακολούθησε η Διεύθυνση Συμβάσεων με ένα στρογγυλό τραπέζι για τον ρόλο και τη στρατηγική του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην ανάπτυξη δικτύου συμβάσεων υγειονομικής περίθαλψης. Σε αυτό ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Νίκος Κικίλιας παρουσίασε τη δεκαετή ανάπτυξη δικτύου συμβάσεων παροχής υγείας, με περισσότερους από 22.000 ιδιωτικούς παρόχους υγείας, εξασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών καθώς και τα οφέλη που επιτυγχάνονται μέσω της διαπραγμάτευσης στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τις οικονομικές συμφωνίες.

Στον διπλασιασμό του προϋπολογισμού (90 εκατ. ευρώ), στην κάλυψη ανασφάλιστων χωρίς διακρίσεις, αλλά και στις συμβάσεις με προνοιακές δομές (ΣΥΔ, ΜΦΗ – ΘΧΠ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), που έβαλαν νέα θεμέλια στη συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναφέρθηκε στην ομιλία της η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Ανακοίνωσε δε ότι αναμένεται άμεσα η έναρξη συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας.

Ο Θ. Χαμακιώτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, τόνισε τη συμβολή των ιδιωτικών κλινικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τη διάθεση κλινών ΜΕΘ αλλά και κλινών για ασθενείς με covid-19 και την κοινή εφημέρευση για πρώτη φορά ιδιωτικών κλινικών με νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτή η ένωση δυνάμεων αποτέλεσε μια καλή πρακτική σύμπραξης δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον υπερθεμάτισε την αναμενόμενη μεταρρύθμιση εφαρμογής ποιοτικών κριτηρίων στις νοσηλευτικές υπηρεσίες.

Στην τοποθέτηση του ο Γ. Δημητριάδης, Πρόεδρος ΕΛΛΕΝΙΚ & ΜΥ (Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης) επισήμανε τον θετικό αντίκτυπο από τον διπλασιασμό των συμβεβλημένων μονάδων αιμοκάθαρσης την τελευταία πενταετία και σημείωσε ότι με σχετική νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα σε ανασφάλιστους νεφροπαθείς να υποβάλλονται σε αιμοκαθάρσεις σε ιδιωτικές μονάδες.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη Χ. Δαραμήλας, υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η ΕΣΑμεΑ, συνέδραμε με ουσιαστικό τρόπο ως κοινωνικός εταίρος της ελληνικής πολιτείας για θέματα των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους και συμμετείχε με εκπρόσωπό της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Τόνισε ότι οι συμβάσεις υπηρεσιών υγείας μεταξύ του Οργανισμού αλλά και των δομών κοινωνικής φροντίδας είναι απαραίτητες, καθώς ενισχύουν την προσβασιμότητα και προστατεύουν τα δικαιώματα κάθε χρονίως πάσχοντα και ατόμου με αναπηρία.

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο “Πρόληψη, Ποιότητα και Αποτελεσματικότητα στις υπηρεσίες Υγείας”, υπό τον συντονισμό των Διευθυντών Συμβάσεων κ. Ν. Κικίλια και Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Θ. Πασχάλη και αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα αποτύπωσης των μελλοντικών δράσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ε. Αγαπηδάκη ανέλυσε τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής (Προληπτική Μαστογραφία, Πρόληψη Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας) που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με το κεντρικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας “Προσωπικός Ιατρός για Όλους”. Παράλληλα αναφέρθηκε στα προγράμματα που έχουν ήδη σχεδιαστεί και αναμένεται σύντομα η έναρξή τους (Πρόληψη Καρδιαγγειακού κινδύνου, Πρόληψη Νοσογόνου Παχυσαρκίας, Πρόληψη Καρκίνου του Πνεύμονα) από το Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην υλοποίηση των δράσεων αυτών, καθότι η εφαρμογή τους θα ήταν ανέφικτη χωρίς την τεχνογνωσία και την εμπειρία των στελεχών του Οργανισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος τόνισε τη σημασία αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της δημόσιας ή ιδιωτικής υγείας. Στάθηκε στην τομή που επετεύχθη με την ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγείας (Ο.Δι.Π.Υ.), καλύπτοντας ένα κενό δεκαετιών, καθώς και στην τεράστια σημασία του ελέγχου μέσω της εγκαθίδρυσης Δεικτών Ποιότητας για την αποτύπωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών. Ανέπτυξε τη μεθοδολογία αξιοποίησης των δεδομένων, από όποιο φορέα κι αν αυτά προέρχονται, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και αναθεώρησης πολιτικών για την Υγεία.

Η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ο.Δι.Π.Υ. Δ. Καϊτελίδου, αφού παρουσίασε τις μέχρι σήμερα δράσεις του Οργανισμού, εστίασε στην ανάπτυξη κοινών λειτουργιών από τον Ο.Δι.Π.Υ. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που θα αφορούν τόσο τις κρατικές δομές όσο και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να θεσπιστούν κοινοί δείκτες αξιολόγησης, όπως άλλωστε ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στη σημαντική πρωτοβουλία του Ο.Δι.Π.Υ., σε συνεργασία με την Η.Δι.Κ.Α. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τη συγκέντρωση και ανάλυση των συλλεχθέντων δεδομένων από διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα, που θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν στην απλούστευση των διαδικασιών για τον Πολίτη και για τις δομές Υγείας.

Στην παρέμβασή του ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών Σ. Σταμπουλούς χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ο.Δι.Π.Υ. και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δηλώνοντας την προθυμία των ιδιωτικών κλινικών να συμμετάσχουν σε κοινά με τα κρατικά νοσοκομεία προγράμματα αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έδωσε έμφαση στην άριστη συνεργασία με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα σωστά σχεδιασμένων συνεργειών, σε μια άτυπη σύμπραξη υπηρεσιών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Εργασίες 2ης ημέρας – 24.02

Τις εργασίες της δεύτερης ημέρας χαιρέτισαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Βασίλης Οικονόμου.

Το πρόγραμμα άνοιξε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι με θέμα την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε θεραπείες και τον ρόλο της διαπραγμάτευσης. Στην εισαγωγική της ομιλία, η μη Εκτελεστική Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης κ. Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών είναι πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Υγείας και ευρύτερα του ελληνικού κράτους, υπογραμμίζοντας ότι «Κανένας ασθενής δεν πρέπει να μένει χωρίς τη θεραπεία που χρειάζεται». Καθώς όμως το σύστημα υγείας πρέπει να παραμένει βιώσιμο, είπε η κ. Γκογκοζώτου, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας έχει ως σκοπό την επίτευξη συμφωνιών προμήθειας σκευασμάτων με τη μέγιστη δυνατή έκπτωση ώστε ο κατάλληλος ασθενής να λαμβάνει το κατάλληλο φάρμακο, στην κατάλληλη δόση, την κατάλληλη στιγμή με την κατάλληλη τιμή. Η εισηγήτρια προχώρησε σε έναν απολογισμό του έργου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Από το 2020 έως και σήμερα έχουν υπογραφεί 474 συμφωνητικά, από τα οποία μόνο 15 αφορούν σε αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα. Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν σε σκευάσματα που διακινούνται είτε μέσω των νοσοκομείων είτε μέσω του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος εξασφαλίζει τα προϊόντα αυτά στους ασθενείς του μέσω των φαρμακείων του ή των ιδιωτικών φαρμακείων. Το 2022 υπεγράφησαν 268 συμφωνητικά.

Ειδικά από το τελευταίο τετράμηνο του 2022, πραγματοποιήθηκαν 36 συνεδριάσεις, στις οποίες έγιναν 540 συναντήσεις και εξετάσθηκαν 327 σκευάσματα. Από τον Ιανουάριο 2023 έχουν ήδη υπογραφεί 61 συμφωνητικά και είναι σε επεξεργασία άλλα 25, άρα αθροιστικά αντιστοιχούν στο 32% των συνολικών συμφωνητικών του 2022.

Το 44% των συνολικών συμφωνιών αφορούν σε κλειστούς προϋπολογισμούς για περισσότερες από 20 μεγάλες κατηγορίες σκευασμάτων και οι οποίοι το 2020 ήταν περίπου 140 εκ. €, το 2021 υπερτριπλασιάστηκαν ενώ το 2022 άγγιξαν τα 922 εκ. €. Αναλογικά, ειδικά για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι κλειστοί προϋπολογισμοί αντιστοιχούν στο 5,4% του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης το 2020, το 17,4% το 2021 και το 36% το 2022.

Για το 2023 έχουν ήδη δεσμευθεί σε κλειστούς προϋπολογισμούς 772 εκ. €, αλλά εκκρεμεί η ενσωμάτωση συμφωνιών για κατηγορίες που έληξαν και είναι σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης. Η σημασία των διαπραγματεύσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αν αναλογιστούμε ότι η φαρμακευτική δαπάνη αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού ορίου του προϋπολογισμού των 6 δισ. €, χωρίς τις υπερβάσεις. Την τελευταία τριετία έχουν εξοικονομηθεί 630 εκ. € από τη διαπραγμάτευση των φαρμάκων, ενώ μόνο το 2022 εξοικονομήθηκαν 390 εκ. €, από τα οποία 280 εκ. € ήταν από τις συμφωνίες των τελευταίων 4 μηνών του έτους.

Η κ. Γκογκοζώτου κατέληξε αναγνωρίζοντας τη συμβολή των τμημάτων της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την ιδιαίτερη σημασία τους στη λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, καθώς χωρίς τα στοιχεία που της παρέχει σχετικά με τις πωλήσεις των τελευταίων ετών και τα αιτήματα των ΣΗΠ, αλλά και χωρίς την εμπιστευτική διαχείριση των συμφωνιών αυτών, το έργο της Επιτροπής δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Οι συμμετέχοντες στο τραπέζι, καθηγητής Αθανάσιος Βοζίκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών & Διοίκησης της Υγείας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Ιωάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος ΙΦΕΤ, Άννα Σπίνου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Δημήτριος Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος ΣΑΦΕΕ, Agata Jakoncic, Πρόεδρος PhRMA Innovation Forum, Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Astra Zeneca Ελλάδας & Κύπρου, Μέλος Δ.Σ. Σ.Φ.Ε.Ε. και PhRMA Innovation Forum, και Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου, Head of Market Access Vianex, παρουσίασαν ο καθένας μέσα από τη δικιά του οπτική, την αξιολόγηση της διαπραγμάτευσης και των αποτελεσμάτων της για όλους τους εμπλεκομένους, τον Οργανισμό, τους ασθενείς και τη φαρμακοβιομηχανία.

Στο επόμενο στρογγυλό τραπέζι, το οποίο συντόνισε η Διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη, παρουσιάστηκε ο ρόλος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στη διαχείριση των δαπανών Υγείας. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης του Οικονομικού κ. Κωνσταντίνος Ψυχογυιός, έκανε μία ιστορική αναδρομή στα στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης του Οργανισμού, τονίζοντας ότι τα αρχικά του μειονεκτήματα με την πάροδο του χρόνου έχουν μετατραπεί σε πλεονεκτήματα και αυτό σε συνδυασμό με τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια αποτελούν εγγυήσεις για ένα ευοίωνο μέλλον του Οργανισμού.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας, τόνισε ότι ο Οργανισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέδειξε ότι είναι πυλώνας στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, προωθώντας τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και προσφέροντας νέες υπηρεσίες στους πολίτες. Τόνισε πως ο σχεδιασμός για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι η μετατροπή του σε έναν ενεργητικό αγοραστή υπηρεσιών υγείας με την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών ώστε να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των συστημάτων υγείας, πάντα με γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

Στην ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Παπαθεοδώρου, π. Προϊστάμενος Επιπέδου Διεύθυνσης Υπουργείου Εργασίας εκτιμώντας ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και σύντομα θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ενώ η Φωτεινή Περδίκη, Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών ΕΔΟΕΑΠ, περιέγραψε την πορεία του οργανισμού όπως εκείνη τη βίωσε από τα χρόνια της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα υπογραμμίζοντας την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Ο καθηγητής Γιάννης Υφαντόπουλος, ανέλυσε τις βέλτιστες πρακτικές κατάρτισης του προϋπολογισμού των δαπανών υγείας καθώς και τον κρίσιμο ρόλο που ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μπορεί να διαδραματίσει. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν την πεποίθηση ότι το στοίχημα για το μέλλον του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μπορεί και θα κερδηθεί προς όφελος της δημόσιας υγείας και της υγείας των πολιτών.

Στη ραχοκοκαλιά του Οργανισμού, στο Ανθρώπινο Δυναμικό του, ήταν αφιερωμένη η επόμενη ομιλία της κ. Αντωνίας Γιαννακού, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στις προσπάθειες των εργαζομένων διαχρονικά, ώστε να υπάρχουν τα σημερινά αποτελέσματα, στην ανάγκη ενίσχυσης του με νέο προσωπικό, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν αφήνοντας τη δικιά τους παρακαταθήκη για τους νεότερους. Την ομιλία της χαιρέτισε ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων Κωνσταντίνος Κερασίδης.

Στη συνέχεια, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων, Καλλιόπη Κούμπη, συντόνισε το στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Ο ρόλος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στη διασυνοριακή φροντίδα υγείας”. Στην εισαγωγική της ομιλία, παρουσίασε τον ευρωπαϊκό και διεθνή ρόλο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως ορίζεται μέσω της Διεύθυνσης, ως Οργανισμός Σύνδεσης της Ελλάδας για τις αποδόσεις δαπανών για παροχές ασθενείας σε είδος, Αρμόδιος Φορέας του τόπου διαμονής ή κατοικίας και Εθνικό Σημείο Επαφής της Ελλάδας για τα δικαιώματα των ασθενών στη Διασυνοριακή Υγειονομική Περίθαλψη.

Η κ. Κούμπη έδωσε έμφαση στις στοχευμένες δράσεις, που οδήγησαν σε σταθερό οικονομικό πλαίσιο συνεργασίας με τους ομόλογους φορείς των κρατών μελών, στη χορήγηση της διασυνοριακής περίθαλψης και στην αξιοποίηση ψηφιακής τεχνολογίας προς όφελος του πολίτη, τη διασύνδεση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EESSI και ένταξη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της χώρας με ένα σύγχρονο ιστότοπο για την ενημέρωση των πολιτών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Π. Καρασιώτου ανέλυσε τη σημασία εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τον διακινούμενο ασφαλισμένο. Η κ. Μενουδάκου, υπογράμμισε τη σημαντική και άμεση συμβολή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων εκτός Ελλάδας, ενώ η κ. Κετεκίδου, έδωσε έμφαση στην ευελιξία των δράσεων της Διεύθυνσης απέναντι στις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις, όπως είναι το Brexit. Τέλος, ο κ. Καφετζής αναφέρθηκε στους κοινούς στόχους Υπουργείου Υγείας και Διεύθυνσης για την επαύριον στον τομέα των διμερών συμβάσεων/συμφωνιών.

Ακολούθησε ένα ιδιαίτερα επίκαιρο και ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι με τίτλο “Η Πορεία προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην Υπηρεσία του Πολίτη”. Την εκκίνηση έδωσε με τον χαιρετισμό της η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Νίκη Τσούμα, η οποία τόνισε την εύρυθμη συνεργασία των δύο φορέων, η οποία έχει παραγάγει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Σε μία σύντομη ανασκόπηση, παρουσιάστηκαν από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πληροφορικής, Χριστίνα Γεωργακοπούλου, τα ορόσημα πληροφορικής μέσα στη 10-ετή πορεία λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με έμφαση στην κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου Data Center, στην εφαρμογή της λύσης Oracle Cloud Exadata, που καθιστούν τον Οργανισμό έναν από τους πρωτοπόρους φορείς του Δημοσίου, καθώς και στη λειτουργία των δύο πληροφοριακών συστημάτων του Φορέα, του Ο.Π.Σ. Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Αναδόχου Εταιρείας UniSystems. Κ. Ιωάννης Λουμάκης, μίλησε για τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η εταιρία στη λειτουργία του ΚΜΕΣ μέχρι σήμερα, καθώς και για την επόμενη μέρα του ΚΜΕΣ με την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , ενώ αναφέρθηκε και στα οφέλη από τη λειτουργία του νέου Data Center του Οργανισμού.

Ο Γενικός Διευθυντής Δημοσίου Τομέα της Αναδόχου Εταιρίας NetCompany Intrasoft, κ. Σπυρίδων Πομώνης, μίλησε για τα οφέλη από την στροφή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την παραδοσιακή προμήθεια και συντήρηση αδειών χρήσης βάσης δεδομένων στη σύγχρονη τάση των συνδρομητικών μοντέλων, όπου ο Οργανισμός πληρώνει τη χρήση της Βάσης Δεδομένων για όσο διάστημα επιθυμεί σε σχέση με την παραδοσιακή προσέγγιση, αναγνωρίζοντας τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως πρωτοπόρο στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των σύγχρονων subscription-based και cloud μοντέλων. Μίλησε επίσης για τεχνολογικές προκλήσεις που η εταιρεία αντιμετώπισε στην υλοποίηση και τη λειτουργία του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας τονίζοντας τη σημασία και τη χρησιμότητά του.

Η προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., κ. Ελπίδα Φωτιάδου μίλησε για την ολοκλήρωση λειτουργίας του Α.Η.Φ.Υ. καθώς και για τη συνεχή τροφοδότησή του από την πληροφορία που διατηρεί ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στον Φ.Α.Υ.

Κλείνοντας, ο κ. Γεώργιος Αγγούρης, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης & Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, αναφέρθηκε στις αντιξοότητες που αντιμετώπισε και ξεπέρασε η Πληροφορική στη 10-ετή αυτή πορεία, καθιστώντας τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έναν από τους καλύτερους φορείς του Δημοσίου.

Αφιερωμένο στη συμβολή της Διεύθυνσης Προμηθειών στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών για τον πολίτη ήταν το επόμενο τραπέζι, με συντονιστή τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προμηθειών Κωνσταντίνο Νικητάκη και τη συμμετοχή των Κ. Κοψιά, Ε. Πρινέα, Β. Στραβομύτη και Σ. Κουπίδη, στελεχών του Οργανισμού.

Στο διάστημα των 10 ετών λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η Διεύθυνση Προμηθειών διεκπεραίωσε 170 διαγωνιστικές διαδικασίες με απόλυτη διαφάνεια και ισότιμη συμμετοχή οικονομικών φορέων και 900 συμβάσεις, για την έγκαιρη προμήθεια εξοπλισμού, υλικών και υπηρεσιών, με πλήρη συνέπεια ως προς τις υποχρεώσεις, ώστε οι υπηρεσίες και τα φαρμακεία του Οργανισμού σε όλη τη χώρα να λειτουργούν απρόσκοπτα και συνεισφέροντας παράλληλα στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών για τον πολίτη.

Συστηματοποιώντας ορθολογικά τις ανάγκες όλων των Διοικητικών Δομών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πανελλαδικά, η Διεύθυνση Προμηθειών υλοποίησε πολιτικές απόκτησης και αναβάθμισης πληροφορικών συστημάτων και υποδομών -όπως νέο σύγχρονο data center-, πλήρους ανανέωσης σταθμών εργασίας, συστημάτων κεντρικής διαχείρισης ηλεκτρονικών υπηρεσιών για όλους τους πολίτες, νέων εφαρμογών ΟΠΣ, μεταφοράς φαρμάκων, συνταγών, εξοπλισμό φαρμακείων με ψυγεία, γεννήτριες.

Επίσης, πραγματοποίησε σημαντικές αναβαθμίσεις και μεταστεγάσεις κτιρίων διενεργώντας 72 κτιριολογικές μελέτες, 48 μελέτες διαρρυθμίσεων, 85 διαγωνισμούς μισθώσεων, με τη δημιουργία νέων Περιφερειακών Διευθύνσεων και Φαρμακείων προς αποσυμφόρηση, ποιοτικότερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την αποτελεσματικότερη διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς, αδιάλειπτα και εν μέσω πανδημίας.

Εισερχόμενοι στη δεύτερη δεκαετία λειτουργίας του Οργανισμού, τόνισε ο κ. Νικητάκης, στοχεύουμε στη βελτίωση του προγραμματισμού, στη συμπίεση του χρόνου ολοκλήρωσης των διαγωνισμών, την αξιοποίηση της περιουσίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών προγραμματισμού, διαγωνιστικών διαδικασιών, παρακολούθησης και διασύνδεσης των συμβάσεων και παγίων υπηρεσιών και στη διατήρηση του περιβάλλοντος αξιοπιστίας για τους οικονομικούς φορείς, προς όφελος του πολίτη ως φορολογούμενου και ως αποδέκτη ποιοτικών και ουσιαστικών υπηρεσιών υγείας.

Ακολούθησε το στρογγυλό τραπέζι με θέμα τον ρόλο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως σύγχρονου ασφαλιστικού φορέα και την εξέλιξη των διαδικασιών ελέγχου σε “πραγματικό χρόνο”, το οποίο συντόνισε η κ. Μαρία Πανουσοπούλου, Προϊσταμένη Περιφερειακής Διεύθυνσης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Νότιας Αθήνας.

Σε μία σύντομη ανασκόπηση, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ελέγχου & Εκκαθάρισης, Α. Σιαβελή παρουσίασε κάποια σημαντικά ορόσημα στην εξέλιξη των διαδικασιών ελέγχου και εκκαθάρισης στα 10 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού, ενώ στη συνέχεια ο Προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχου & Εκκαθάρισης Δ.Φ.Υ., Σ. Γούλας περιέγραψε τις διαδικασίες ελέγχου που αφορούν στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας κάνοντας προτάσεις για την εξέλιξή τους με την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων. Ο κ. Ν. Γρηγοράκης από το τμήμα παροχών ΠΕ.ΔΙ. Ηρακλείου παρουσίασε μία μελέτη για τη μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, ενώ από την πλευρά των παρόχων η κ. Α. Βαγιωνά, Πρόεδρος Ένωσης Πιστοποιημένων Κέντρων Αποκατάστασης Αλεύας, αναφέρθηκε στην αποζημίωση της αποκατάστασης σε πραγματικό χρόνο και υποστήριξε ότι η εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων ευνοεί τους συνεπείς επαγγελματίες. Στη συνέχεια, ο κ. Ν. Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών αναφέρθηκε στα χρονικά ορόσημα σε σχέση με τις διαδικασίες ελέγχου και εκκαθάρισης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και υπογράμμισε ότι με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο Οργανισμός θα περάσει στην εποχή της εκκαθάρισης σε πραγματικό χρόνο. Σε παρέμβασή του ο κ. Κ. Μαυρίκης, Επιθεωρητής – Ελεγκτής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, υπογράμμισε ότι ενώ έχουν γίνει πολλά βήματα, υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας όλο και περισσότερων εργαλείων για την αποτροπή της απάτης.

Στο τελευταίο στρογγυλό τραπέζι της διημερίδας παρουσιάστηκε Η Ευρωπαϊκή Διάσταση του Οργανισμού στο σύγχρονο τοπίο της υγείας.

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Απαιτήσεων Περίθαλψης Ε.Ε. και Συστήματος EESSI της Διεύθυνσης Διεθνών & Ασφαλιστικών Σχέσεων, κ. Ιουλία Καραγιάννη παρουσίασε τη διασύνδεση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με το Ευρωπαϊκό Σύστημα EESSI για την Ηλεκτρονική Ανταλλαγή Πληροφοριών Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία σηματοδοτεί μια νέα εποχή, πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων που διακινούνται ή κατοικούν σε χώρες της Ε.Ε., καθώς και για τους πολίτες της Ε.Ε. που διακινούνται ή κατοικούν στην Ελλάδα.

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Διασυνοριακής Περίθαλψης – Εθνικό Σημείο Επαφής της Διεύθυνσης Διεθνών & Ασφαλιστικών Σχέσεων, κ. Βασιλική Κούκου ανάφερε πως ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επενδύει στην ποιοτική αναβάθμιση της παροχής πληροφόρησης στους ευρωπαίους πολίτες με τον ιστότοπο του Εθνικού Σημείου Επαφής (ΕΣΕ) Διασυνοριακής Περίθαλψης (https://eu-healthcare.eopyy.gov.gr). Ο Οργανισμός επιδιώκει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη νομική ακρίβεια και στη χρηστική πληροφορία. Με έμφαση στο ακριβές και περιεκτικό περιεχόμενο, στοχεύει στη μετάβαση από τον παραδοσιακό κώδικα επικοινωνίας της δημόσιας διοίκησης στη φιλικότητα προς τον χρήστη και στην εξατομίκευση της πληροφορίας.

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Φαρμάκου, κ. Χαρά Κανή μίλησε για την ενεργή συμμετοχή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από το 2013 σε δίκτυα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική περίθαλψη και την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας ενώ τόνισε τη χρησιμότητα και τα οφέλη που αποκομίζει ο Οργανισμός από αυτή τη συμμετοχή.

Τέλος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Έργων Πληροφορικής & Υποστήριξης Κοινοτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Πληροφορικής, κ. Ανθή Παϊπέτη, μίλησε για τη συμμετοχή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Horizon 2020, Interreg), καθώς και για τις δράσεις που υλοποιεί ο Οργανισμός και επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο είτε του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, είτε της Μεταρρύθμισης Δημοσίου Τομέα, δράσεις από τις οποίες ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει αποκτήσει τεχνογνωσία και εξωστρέφεια.

Check Also

Καρποδίνη για την αντίδραση των φορέων ΠΦΥ σχετικά με πλημμυροπαθείς: Η δαπάνη των εξετάσεων θα καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ

Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί και οι των διαγνωστικών κέντρων, μετά την ανακοίνωση …