Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / Χρηματοδότηση ΠΦΥ: η τρίτη χειρότερη δαπάνη στην Ευρώπη!

Χρηματοδότηση ΠΦΥ: η τρίτη χειρότερη δαπάνη στην Ευρώπη!

Στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης βρίσκεται η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) στην Ελλάδα καταγράφεται η τρίτη χειρότερη δαπάνη ΠΦΥ στην Ευρώπη (22%), έναντι 30% μέσου όρου στις χώρες της Ε.Ε.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ενδονοσοκομειακή δαπάνη (41%) επί του συνόλου των δαπανών υγείας, έναντι 30% μέσου όρου στις χώρες της Ε.Ε.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι, οι πόροι που προϋπολογίζονται υπέρ της δημόσιας ΠΦΥ που παρέχεται από τον ιδιωτικό τομέα (ιατρικές επισκέψεις, πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις), αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% του προϋπολογισμού  του ΕΟΠΥΥ. Εκτός αυτού ο Οργανισμός εγγράφει στα έσοδά του συνολικά 208 εκατ. από επιστροφές rebate και clawback, που κουρεύει από τις αποδοχές των ιατρών του διαγνωστικού τομέα, ποσό που αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής αποζημίωσης του ιατρικού έργου της ΠΦΥ.

«Τελικά ο Οργανισμός αμείβει το ιατρικό έργο που παρέχεται σε 11 εκατ ασφαλισμένους από ένα μεγάλο Πανελλήνιο δίκτυο περίπου 8.000 συμβεβλημένων ιατρών σε ισάριθμα σημεία ΠΦΥ σε ποσοστό λιγότερο από 3% του προϋπολογισμού του!», καταλήγουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Ένα από τα βασικά αιτήματα της Ένωσης είναι η πλήρης κατάργηση του clawback, με αύξηση της προϋπολογισμένης δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες ΠΦΥ σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και επιπλέον η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου δαπάνης ανά πάθηση και ανώτατου ορίου ανά διαγνωστικό εργαστήριο βάσει του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, με εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου στο κρατικό σύστημα σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου αυτού.

Check Also

Κατατέθηκε στη Βουλή το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας – Οι ποινές για την υπερσυνταγογράφηση

Κατατέθηκε χθες, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο …