Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνάντηση Θ. Πλεύρη και Μ. Γκάγκα με Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Συνεχίζεται η στενή συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας

Συνάντηση Θ. Πλεύρη και Μ. Γκάγκα με Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Συνεχίζεται η στενή συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η Αναπληρώτρια Υπουργός, Μίνα Γκάγκα, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τη συνδρομή της Εκκλησίας στο πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς και για την ευρύτερη συνεργασία Εκκλησίας και Υπουργείου Υγείας.

«Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα υποδεχτήκαμε τον Υπουργό Υγείας, τον κύριο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και κουβεντιάσαμε διάφορα θέματα που σχετίζονται και με την Εκκλησία. Έργο σοβαρό και για την Εκκλησία είναι η ενασχόληση με την υγεία του ανθρώπου. Δεν είναι, όμως, δυνατόν να είναι έργο μόνο δικό της. Είναι κυρίως της Πολιτείας, και εμείς καλούμεθα να βοηθήσουμε. Επομένως, αυτό που λέμε για συναλληλία και συνεργασία που θέλουμε να επικρατεί στον χώρο μας, θέλουμε να είναι πραγματικότητα. Γι’ αυτό, λοιπόν, ανταλλάξαμε απόψεις, θέσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους όσο το δυνατόν, καλύτερους για μια συνεργασία στα θέματα της πανδημίας, στα θέματα της αντιμετώπισής της, αλλά και στα γενικότερα προβλήματα της Υγείας.

…Είναι αλήθεια ότι πολλοί λένε “τι κάνει η Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν είναι για να φωνάζει, για να ομιλεί, αλλά είναι και για να πράττει.  Αυτό το “πράττειν μας ενδιαφέρει περισσότερο να έρθει σε γνώση των ανθρώπων, που πολλές φορές καταλογίζουν πολλά ημών των ιερέων, χωρίς να γνωρίζουν σε βάθος το έργο μας.

…Είπαμε να επισκεφτούμε το ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής μας στον  Βαρνάβα που φιλοξενεί ανθρώπους με νοητική υστέρηση, να επισκεφτούμε το Κέντρο Γεροντολογίας που είναι στον Ωρωπό και είναι από τα σπουδαιότερα έργα στην Ελλάδα, να δούμε και τους παιδικούς σταθμούς, τις κατασκηνώσεις των νέων, πολλούς χώρους που απασχολούν πολλούς ανθρώπους,  αλλά σκορπίζουν τη διακονία σε πολύ περισσότερες. Γι’ αυτό, λοιπόν, ευχαριστώ σήμερα με την ευκαιρία της συνάντησης και προχωράμε μαζί», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ.κ. Ιερώνυμος.

Με τη σειρά του, ο κ. Πλεύρης, ανέφερε: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υποδοχή την οποία μας επιφυλάξατε και για την πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε. Το ένα σκέλος ήταν να ευχαριστήσουμε την Εκκλησία για την αρωγή της μέχρι τώρα, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και στην προσπάθεια να πειστεί όλο και περισσότερος κόσμος για το ότι ο εμβολιασμός θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Επιπλέον, μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με κοινωνικές πρόνοιες, όσο και με πρόνοιες που σχετίζονται με την Υγεία και συνεπικουρούν την Πολιτεία, και κανονίσαμε να επισκεφτούμε αυτές τις δομές, έτσι ώστε και εμείς οι ίδιοι να συμβάλουμε ως Πολιτεία στο να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται.

Μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε και για ευρύτερα θέματα, καθώς και να έχουμε και μια πνευματική συζήτηση.

Το Υπουργείο θα προσπαθήσει να συμβάλει και να βοηθήσει την Εκκλησία στο έργο της. Αντιστοίχως η Εκκλησία, όπως πάντοτε, συνδράμει την Πολιτεία, και θέλουμε να δείξουμε ότι και στο κομμάτι της πανδημίας, μαζί η Εκκλησία με την Πολιτεία, θα βοηθήσουμε τους πολίτες, ώστε να πάμε στην επόμενη ημέρα».

«Είναι πάρα πολύ σημαντική η βοήθεια και η συνεργασία με την Εκκλησία. Όπως ξέρετε, η Υγεία δεν είναι μόνο να μην είναι κανείς άρρωστος, με ένα τραύμα ή ένα σοβαρό νόσημα. Είναι και να αισθάνεται γενικά ευτυχής και υγιής. Κι αυτό το καταφέρνουμε μόνο σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει σεβασμός και στήριξη.

Όλα αυτά τα πετυχαίνουμε όταν δουλεύουμε μαζί. Η στήριξη της Εκκλησίας είναι κεφαλαιώδης σε αυτό το έργο, όπως είναι και ο εθελοντισμός όλων μας. Νομίζω, λοιπόν, ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά βήματα και έτσι θα προχωρήσουμε: Όλοι μαζί», υπογράμμισε η κ. Γκάγκα.

Check Also

Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο Δράσης για τη Λοίμωξη από Ιό του Δυτικού Νείλου

Στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου …