Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Στο Υπουργείο Εργασίας αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ

Στο Υπουργείο Εργασίας αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ

Αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Β. Μαράκα, Πρόεδρος ΠΟΑμΣΚΠ, Α. Βρυεννίου, Σύμβουλος δημοσίων και διεθνών σχέσεων, και Δ. Ζελιαναίου, Γραμματέας Διοίκησης, επισκέφθηκε στις 24 Οκτωβρίου το Υπουργείο Εργασίας, σε προγραμματισμένη συνάντηση γνωριμίας με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου. Τους εκπροσώπους της ΠΟΑμΣΚΠ υποδέχθηκε ο Διευθυντής του γραφείου, κ. Κωνταντίνος Κωστάκος.

Κατά τη συνάντηση, οι της ΠΟΑμΣΚΠ ενημέρωσαν για τα πάγια αιτήματα της Ομοσπονδίας, δηλαδή τη συμπερίληψη περισσότερων μορφών της ΠΣ στον Πίνακα μη-Αναστρέψιμων Παθήσεων, καθώς και την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας που αποδίδεται στην Πολλαπλή Σκλήρυνση με τη διάγνωση (το οποίο αυτή τη στιγμή είναι 35%).

Η ΠΟΑμΣΚΠ ζήτησε από το Υπουργείο την επανεξέταση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ και ανέφερε τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες (εξέταση αναπηρίας από ιατρούς μη συναφών ειδικοτήτων, έλλειψη διαφάνειας ως προς τα στοιχεία των ιατρών που απαρτίζουν τις υγειονομικές επιτροπές, ασέβεια των μελών των υγειονομικών επιτροπών προς τους πάσχοντες).

Επίσης, ζητήθηκε η αλλαγή της απονομής επιδομάτων βάσει κινητικής αναπηρίας, καθώς υπάρχουν πολλές “αόρατες” αναπηρίες, οι οποίες επιφέρουν αντίστοιχες δυσλειτουργίες στους πάσχοντες από ΠΣ. Ωστόσο, δεν δικαιούνται επίδομα, επειδή στην κινητική αναπηρία δεν έχουν ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επιπλέον και μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας των Ατόμων με ΠΣ (μέτρα διατήρησης θέσεων εργασίας, επιδοτούμενα προγράμματα ανέργων κ.λπ.).

Η ΠΟΑμΣΚΠ ενημέρωσε τον κ. Κωστάκο για την Ευρωπαϊκή Οδηγία (Οδηγία Ε.Ε. 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019), με την οποία οι οικογενειακοί φροντιστές που είναι εργαζόμενοι τυγχάνουν προστασίας της εργασίας τους και ευνοϊκών ρυθμίσεων, όπως επιπλέον ημέρες αδείας, ευέλικτο ωράριο κ.ά.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υποσχέθηκε πως θα μελετήσει τα θέματα που κατέθεσε η ΠΟΑμΣΚΠ, δηλώνοντας ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία με την Ομοσπονδία προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πασχόντων.

Η προτροπή του κ. Κωστάκου προς όλους του πάσχοντες που εξετάζονται από Υγειονομικές Επιτροπές, των οποίων τα μέλη δεν επιδεικνύουν τον αρμόζοντα σεβασμό, είναι να συντάσσουν έγγραφες, επίσημες, επώνυμες καταγγελίες, τις οποίες να καταθέτουν στην ΠΟΑμΣΚΠ, που με την σειρά της θα ενημερώνει σχετικά το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να επιληφθεί του θέματος.

Check Also

Συνάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των εταιρειών-μελών του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με …