Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Στην τελική ευθεία η νέα ΠΦΥ

Στην τελική ευθεία η νέα ΠΦΥ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κ. Σταμάτης Βαρδαρός, παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας της νέας ΠΦΥ, βάσει του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στο open.gov.

Πυρήνα της νέας ΠΦΥ θα αποτελούν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε 65 αστικά κέντρα, για τη λειτουργία των οποίων θα προσληφθούν περίπου 1.300 γιατροί (γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, με μισθό γύρω στα 1.500 ευρώ), καθώς και περίπου 1.500 νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και επισκέπτες υγείας. Η προκήρυξη θέσεων αναμένεται στις αρχές Μαΐου. Οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο νέο σύστημα ΠΦΥ.

Κάθε ιατρείο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 10.000 με 12.000 κατοίκων, κατά μέσο όρο, καλύπτοντας περίπου το 30% του πληθυσμού, ενώ οι ασθενείς θα εγγράφονται με το ΑΜΚΑ τους.

Η ονομασία ΠΕΔΥ πλέον καταργείται, με τις νέες δομές να ονομάζονται ΤΟΜΥ και «Κέντρα Υγείας». Για τη δε στέγαση των ιατρείων θα αξιοποιηθούν δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ή κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο ή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, «εκτιμάμαι ότι, σε ορίζοντα διετίας, θα πραγματοποιούνται 5,5 εκατομμύρια επισκέψεις λιγότερες στα νοσοκομεία, λόγω της ύπαρξης των ΤΟΜΥ και των Κέντρων Υγείας».

Το ωράριο λειτουργίας των ΤΟΜΥ θα είναι συγκεκριμένο (8:00 – 21:00) καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου, ενώ οι υπάρχοντες γιατροί θα πραγματοποιούν και κατ’ οίκον επισκέψεις, χωρίς όμως επιπλέον αμοιβή.

Οι πολίτες θα υπάγονται σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα εξετάζει την εκάστοτε περίπτωση και θα παραπέμπει αναλόγως τον ασθενή είτε σε Κέντρο Υγείας, είτε σε νοσοκομείο, διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο σύστημα ελέγχου των περιπτώσεων.

Δείτε όλο το σχέδιο νόμου εδώ.

Check Also

Περιοδεία Γεωργιάδη σε Δυτική Μακεδονία: Πρώτες στάσεις Κοζάνη και Γρεβενά

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε στις 9 Μαΐου την τριήμερη περιοδεία του στη Δυτική …