Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / ΠΟΕΔΗΝ: Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας στις 16 Ιουνίου

ΠΟΕΔΗΝ: Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας στις 16 Ιουνίου

«Με την επιστροφή στην κανονικότητα, άρχισαν να εμφανίζονται οι χρόνιες παθογένειες στη Δημόσια Υγεία», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

«Ισχυρή Δημόσια Υγεία δεν γίνεται με 40.000 κενές οργανικές θέσεις και 5% του ΑΕΠ Δημόσια Δαπάνη Υγείας. Ούτε καλύπτονται τα κενά σε ΜΕΘ (θα πρέπει να λειτουργούν 3500 κλίνες), με τις αναγκαίες αλλά προσωρινές ΜΕΘ που λειτουργούν για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού (πολύ λιγότερες των αναγκών).

Στα Νοσοκομεία και τις άλλες Μονάδες Υγείας, όπως και στην Πρόνοια, υπηρετούν 16.000 έκτακτοι υπάλληλοι (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ κ.λπ.). Υπηρετούν πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Ως εκ τούτου, δικαιούνται τη μονιμοποίησή τους…», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «αιτία πολέμου» για την ΠΟΕΔΗΝ αποτελεί και η παλινόρθωση των εργολάβων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Για τέταρτο χρόνο εργάζεται 3.000 μάχιμο προσωπικό μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με κουτσουρεμένες αποδοχές και εργασιακά δικαιώματα. Το δε όριο των δαπανών για τα Νοσοκομεία φέτος παραμένει καθηλωμένο στο 1,5 δισ. ευρώ.

Λόγω της πανδημίας, η χρηματοδότηση με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας αυξήθηκε 150 εκατ. ευρώ. Οι Δημόσιες δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, όταν γονάτισαν συστήματα στις διπλανές χώρες με 7,5% Δημόσιες Δαπάνες Υγείας.

Οι της ΠΟΕΔΗΝ επιμένουν να διεκδικούν ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς, πέραν του κορονοϊού, οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι συνεχώς σε λοιμώδη νοσήματα (Ηπατίτιδα, φυματίωση, AIDS κ.λπ).

«Οι μισθοί των υγειονομικών είναι μισθοί ανειδίκευτου εργάτη. Οι νεοδιόριστοι λαμβάνουν καθαρό μισθό 650 ευρώ τον μήνα. Τα νυχτερινά και οι αργίες αμείβονται με 0,5 ευρώ την ώρα», τονίζουν οι της ΠΟΕΔΗΝ.

Βασική διεκδίκηση αποτελεί και η σύσταση ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού, με διακριτά καθήκοντα και όρια. Παράλληλα, τα Κέντρα Υγείας αποψιλώθηκαν από προσωπικό, με μετακινήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων, και οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις Προνοιακές Μονάδες είναι πολύ μεγάλες.

«Πάνω από τους αριθμούς βρίσκονται οι ζωές των ασθενών των εργαζομένων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε πανελλαδική συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη, την Τρίτη 16 Ιουνίου, στις 08:30, και ακολούθως Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας.

Check Also

Απογευματινά χειρουργεία: Κινητοποιήσεις σήμερα από τους υγειονομικούς

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία …