Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πλεύρης: Σε 10-15 μέρες θα έχουμε εικόνα για την «Όμικρον» – Έχουμε πάρει τα μέτρα μας

Πλεύρης: Σε 10-15 μέρες θα έχουμε εικόνα για την «Όμικρον» – Έχουμε πάρει τα μέτρα μας

Στη νεοεμφανισθείσα μετάλλαξη Όμικρον και στη στάση που κρατάει η χώρα μας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Αυτή τη στιγμή, όπως και όλη η παγκόσμια κοινότητα, παρακολουθούμε τη μετάλλαξη και αναμένουμε σε 10-15 ημέρες να έχουμε εικόνα. Εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Καταλαβαίνετε ότι, όταν μία μετάλλαξη πλέον κινείται σε διάφορες χώρες, είμαστε σε επιφυλακή.

Η επιστημονική κοινότητα διερευνά ποια ακριβώς είναι η δυναμική αυτής της μετάλλαξης ως προς τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και την εμβολιαστική κάλυψη.

Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, και είναι σημαντικό ότι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά εμβολιασμού. Κινούμαστε πλέον σε ρυθμούς Μαρτίου, και σε επίπεδο ραντεβού, και σε επίπεδο καθημερινών δόσεων», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας κάνουν την τρίτη δόση, ενώ και για την πρώτη δόση έχουν πειστεί πολλοί. Συγκεκριμένα, 500.000 για την πρώτη δόση και για την τρίτη δόση έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο οι πολίτες που είτε έχουν κλείσει ραντεβού, είτε έχουν εμβολιαστεί.

«Έχουν ανέβει πάρα πολύ οι μονάδες εμβολιαστικής κάλυψης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, και συνολικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας», σχολίασε ο Υπουργός Υγείας.

Ως προς τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με τα προβλήματα με το οξυγόνο στα νοσοκομεία, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο της ελληνικής επικράτειας που να έχει πρόβλημα με το οξυγόνο. Δεν υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που να νοσηλεύεται και να βρίσκεται σε λίστα αναμονής για οξυγόνο.

Όλα τα νοσοκομεία, σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, έχουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Δεν υπάρχει έλλειψη αναπνευστήρα σε κανένα νοσοκομείο.

Το πρόβλημα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, σε κάποια νοσοκομεία, μπορεί να μην υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ. Τότε ο ασθενής διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ με τους όρους, όμως, που επιτάσσει η ιατρική επιστήμη και διακομίζεται αμέσως μόλις αδειάσει κάποια κατειλημμένη κλίνη. Κανένας, όμως, δεν έχει πρόβλημα οξυγόνου.

Όσον αφορά τις κλίνες ΜΕΘ, επειδή το λέει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πω για μια ακόμη φορά ότι όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα- το ξαναλέω όλες- έχουν διατεθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και όπου υπάρχει κενή κλίνη σε ιδιωτική κλινική το ΕΚΑΒ διακομίζει εκεί το περιστατικό. Αυτή είναι η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, που λέει συνεχώς να επιτάξουμε κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, τη στιγμή που βρίσκονται όλες στη διάθεση του ΕΚΑΒ.

Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ, και αυτή τη στιγμή έχουμε 1300. Υπάρχει αναμονή, όπως υπήρχε πάντοτε, και αμέσως καλύπτεται. Ωστόσο, έχουμε ενισχύσει επιπλέον κρεβάτια με εξοπλισμό ΜΕΘ. Κατά τη διάρκεια της αναμονής, οι ασθενείς είναι σε ειδικά διαμορφωμένα κρεβάτια, είτε χειρουργικά, είτε κλίνες ΜΑΦ, είτε σε ειδικές κλίνες που έχουν αναπνευστήρα και μόνιτορ και τους παρέχεται πλήρως η ιατρική φροντίδα που χρειάζονται».

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε σε lockdown, «ειδικά όταν έχουμε εμβολιασμένο το 73% – 74% πλέον του ενήλικου πληθυσμού και βλέποντας, στον βαθμό που αυτό ισχύει και συνεχίζει να ισχύει, ότι αυτός ο κόσμος δεν παράγει νοσηλείες ή βαριές νοσηλείες.

Από εκεί και πέρα, το έχουμε πει, θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, όπως έγινε και στις ηλικίες άνω των 60. Θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Σεβαστή επιλογή του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να “την πληρώνει η πλειονότητα που αποφάσισε να εμβολιαστεί και έχει θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία».

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, εκτιμώντας ότι, εφόσον η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εγκρίνει τον εμβολιασμό στις συγκεκριμένες ηλικίες (κάτι που συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχει μια προηγούμενη έγκριση από τον ΕΜΑ), θα έρθουν και τα εμβόλια. Κι αυτό, γιατί είναι άλλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί γι’ αυτές τις ηλικίες, με άλλη δόση. «Επομένως, περιμένουμε την έγκριση της δικής μας Επιτροπής και, αν αποφανθεί θετικά, θα ανοίξει η διαδικασία», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Check Also

Υπέρ της επαναφοράς στην κανονική λειτουργία του Παίδων Πεντέλης και του Σισμανογλείου ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, στο πλαίσιο της χθεσινής του συνεδρίασης, εξέδωσε ψήφισμα με το …