Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πλεύρης: Εντός του Οκτωβρίου οι αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Πλεύρης: Εντός του Οκτωβρίου οι αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Το ζήτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι κάτι που επανεξετάζει το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί στο Mega.

«Η απόφαση που έχουμε πάρει είναι ότι θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και, εντός του Οκτωβρίου, θα παρθεί απόφαση και για το αν θα συνεχίσουν και σε ποιον βαθμό θα γίνονται τα τεστ, καθώς επίσης και για την τύχη των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Δηλαδή, αντί η απόφαση να παρθεί στα τέλη του χρόνου, θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρθεί απόφαση αν θα επιστρέψουν ή όχι νωρίτερα».

Ως προς τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι, εκτός τού ότι προστατεύουν από τη βαριά νόσηση που προστάτευαν όλα τα άλλα, είναι στοχευμένα ειδικά και για τις υπομεταλλάξεις Όμικρον 4, Όμικρον 5. Άρα, σε μεγάλο βαθμό προστατεύουν και από την απλή μόλυνση. Διευκρίνισε, δε, ότι οι οδηγίες παραμένουν οι ίδιες για τους άνω των 60 ετών, ενώ υπάρχει και σύσταση για όσους έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας.

Αναφορικά με τον προσωπικό γιατρό, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε 3 φάσεις. Η πρώτη έχει ήδη ολοκληρωθεί: «Η πρώτη φάση ήταν γενικοί γιατροί παθολόγοι και γιατροί του Δημοσίου, κατά την οποία βρήκαμε 3.400 γιατρούς. Οι 3.400 γιατροί είχαν μία δυναμική κάλυψη περίπου 6.000.000 ατόμων. Ήδη έχουν εγγραφεί 4.200.000 στην Αττική και σε κάποιες άλλες περιοχές, αλλά ειδικά στην Αττική έχει εξαντληθεί πια η δυναμική».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, πλέον ξεκινά η δεύτερη φάση, κατά την οποία μπαίνουν 10 ειδικότητες με βάση την Παθολογία. «Υπολογίζουμε 10 Οκτωβρίου να έχουν μπει αυτοί οι γιατροί, γιατί είναι νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Άρα, από τις 10 Οκτωβρίου θα υπάρξει ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία, θα ξανανοίξει ουσιαστικά το σύστημα. Αλλά έχουμε πει στους συμπολίτες μας ότι δεν χρειάζεται, αν δεν βρίσκουν γιατρό κοντά στην περιοχή τους, να ψάξουν αλλού. Θα έχουμε νέα πληθώρα γιατρών που θα αφορούν και τις ειδικότητες».

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι, μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, θα περάσουμε στο τρίτο στάδιο, το οποίο θα φορά σε ιδιώτες γιατρούς που δεν θέλουν να έχουν άμεση σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Στην πορεία, δε, θα ανοίξουν και οι παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό.

Check Also

Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο Δράσης για τη Λοίμωξη από Ιό του Δυτικού Νείλου

Στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου …