Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Πάρτι εκμετάλλευσης των ασθενών από ιδιωτικά «λευκά ταξί», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Πάρτι εκμετάλλευσης των ασθενών από ιδιωτικά «λευκά ταξί», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Για παράνομα ιδιωτικά ασθενοφόρα, «λευκά ταξί», όπως ονομάζονται, που κάνουν χρυσές δουλειές με τις δευτερογενείς διακομιδές (μεταφορές ασθενών από και προς Υγειονομικές Μονάδες), κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ, τα οποία, όπως λέει, εκμεταλλεύονται τον πόνο των ασθενών που μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν και τρεις ημέρες στο νοσοκομείο μετά το εξιτήριο, προκειμένου να πάνε σπίτι τους.

«Οι πολίτες, για να εξυπηρετηθούν στις δευτερογενείς διακομιδές, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καταφεύγοντας σε ιδιώτες. Ρητώς, όμως, οι νόμοι προβλέπουν ότι οι διακομιδές γίνονται χωρίς κόμιστρο», αναφέρουν οι της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, άδεια ασθενοφόρου για τη μεταφορά ασθενών διατίθεται σε ιδιωτικές κλινικές, επιχειρήσεις που απασχολούν εργάτες ή τεχνίτες, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εξειδικευμένα για τη μεταφορά εξεταζόμενων σε αυτά, σε Μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, σε Προνοιακές Μονάδες και ασφαλιστικές εταιρίες για τη μεταφορά ασφαλισμένων, χωρίς την άμεση ή έμμεση είσπραξη κομίστρου.

Ρητά ο νόμος αναφέρει ότι τα ιδιωτικά ασθενοφόρα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση μεταφορών ασθενών δικαιούχων από τους νόμιμους κατόχους των Ασθενοφόρων, χωρίς κόμιστρο.

«Στον βωμό του κέρδους και της αδυναμίας ανταπόκρισης τόσο των νοσοκομείων (κατάργηση κλάδου οδηγών), όσο και του ΕΚΑΒ, το οποίο ασχολείται κατά προτεραιότητα με τις επείγουσες διακομιδές, συμβαίνουν τα εξής απίθανα: Κλινικάρχες επινοικιάζουν ασθενοφόρα σε ιδιώτες, οι οποίοι με τη σειρά τους δρουν ανενόχλητα στο ΕΣΥ. Περισσότερες από 300 ιδιωτικές κινητές μονάδες διακομιδής ασθενών λυμαίνονται το ευαίσθητο αυτό πεδίο της Υγείας, παραβιάζοντας προκλητικά το ισχύον νομικό πλαίσιο και αποκομίζοντας τεράστια και “μαύρα κέρδη εις βάρος των ασθενών.

Ιδιωτικές εταιρείες, για να ξεφύγουν από τις απαγορεύσεις του νόμου, βρήκαν πατέντα και ονόμασαν τα ασθενοφόρα “Λευκά Ταξί, τα οποία είναι εφοδιασμένα με καροτσάκι και ασανσέρ για να ανεβάζουν τους ασθενείς. Δεν διαθέτουν φορείο, ώστε να μοιάζουν με ταξί. Έτσι, χειρουργημένοι ασθενείς που πρέπει να βρίσκονται σε ακινησία και να μεταφερθούν σπίτι τους με φορείο, αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά “λευκό ταξί και μεταφέρονται σε καρότσι με κίνδυνο υποτροπής των τραυμάτων που φέρουν.

Ασφαλιστικές εταιρίες χρησιμοποιούν τα ασθενοφόρα τους για μεταφορά ασθενών από Νοσοκομεία στο σπίτι τους και λαμβάνουν υψηλό κόμιστρο, αν και απαγορεύεται τέτοια χρήση.

…Η «ταρίφα» για διακομιδή εντός του κάθε νομού κυμαίνεται από 50 έως 80 ευρώ, ανάλογα την απόσταση. Η δε χρέωση για διακομιδή από νομό σε άλλο νομό μπορεί να αγγίξει και τα 1.000 ευρώ…», αναφέρει χαρακτηριστικά στην καταγγελία της η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ζητά την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, ώστε να σταματήσει αυτό το πάρτι εκμετάλλευσης των ασθενών.

Check Also

Άδωνις Γεωργιάδης: Τρίμηνη παράταση στις εργαζόμενες με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αφού συναντήθηκε στο γραφείο του με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και …