Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / Με τις «ευλογίες» του ΣΦΕΕ οι νέες διαδικτυακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ

Με τις «ευλογίες» του ΣΦΕΕ οι νέες διαδικτυακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ

Με επιστολή του, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) χαιρέτισε τις διαδικτυακές υπηρεσίες (δημιουργία πλατφόρμας) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, με στόχο την παροχή στοιχείων της κατανάλωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η επιστολή:

«Ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στη διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.eopyykmes.gr, παρέχοντας στις φαρμακευτικές εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ στοιχεία για τη συνολική εικόνα της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και την εικόνα της κάθε εταιρείας ξεχωριστά. Πιο συγκεκριμένα, ήδη από την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, κάθε φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να έχει πρόσβαση και να παρακολουθεί ανά μήνα την κατανάλωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αντιπροσωπεύει/κάνει διανομή στην Ελλάδα από τους δικαιούχους του Οργανισμού (πλήθος εμβαλλαγίων, τζίρος εταιρείας στον ΕΟΠΥΥ, δαπάνη ΕΟΠΥΥ και αντίστοιχα συνολικά στοιχεία όλων των εταιρειών).

Η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας, στην οποία κάθε φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να έχει πρόσβαση με μοναδικούς κωδικούς, επιχειρεί να απαντήσει στο διαχρονικό αίτημα του ΣΦΕΕ για παροχή στοιχείων που θα τεκμηριώσουν τον ορθό υπολογισμό και καταλογισμό των επιστροφών (clawback, rebates) των εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ. Πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διαφάνειας σε σχέση με την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης και προσβλέπουμε στην έγκαιρη επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών, ώστε να έχουμε πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο.

Ένα λογικό επόμενο βήμα πρέπει να είναι και η επικαιροποίηση του ύψους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στη σταθερή αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ, στα σύγχρονα δεδομένα για τη νοσηρότητα και, τέλος, στις νεότερες θεραπευτικές αγωγές που έχουν ενταχθεί στην ιατρική πρακτική τα τελευταία χρόνια.»

Check Also

ΠΙΣ: Στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών, οι οποίοι ζητούν …