Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Μαρία Θεοδωρίδου: Με μία δόση θα εμβολιάζονται όσοι έχουν νοσήσει – Πόσο διαρκεί η ανοσία

Μαρία Θεοδωρίδου: Με μία δόση θα εμβολιάζονται όσοι έχουν νοσήσει – Πόσο διαρκεί η ανοσία

Η διάρκεια των προστατευτικών αντισωμάτων σε όσους έχουν νοσήσει ξεπερνάει τους 12 μήνες σύμφωνα με νέες μελέτες, ανέφερε πριν από λίγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν την Επιτροπή να τροποποιήσει το εμβολιαστικό σχήμα σε όσους έχουν νοσήσει, οι οποίοι μέχρι τώρα λάμβαναν δύο δόσεις εμβολίου. Τώρα, η Επιτροπή συστήνει το εμβολιαστικό σχήμα να περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου, η οποία θα έχει τον χαρακτήρα τηςεπαναληπτικής δόσης που κάνουν όλοι και είναι ικανή για να παρέχει την απαραίτητη προστασία.

Όπως είπε η καθηγήτρια, η δόση αυτή θα χορηγείται σε όσους έχουν νοσήσει μέσα σε διάστημα 6-12 μηνών, καθώς μέχρι τότε θεωρείται ότι είναι προστατευμένοι από τα προστατευτικά αντισώματα που έχουν αναπτύξει.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου καθώς με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται αποτελεσματική προστασία από την βρετανική μετάλλαξη και κάλεσε όλους να μην ακυρώνουν την δεύτερη δόση λόγω των παρενεργειών.

Όσον αφορά το mix and match των εμβολίων, είπε πως δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο θα γίνεται στην περίπτωση που κάποιο άτομο παρουσίασε σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή θρομβώσεις σε μεγάλα αγγεία. Αν δεν ισχύει κάτι από τα προηγούμενα, θα πρέπει η δεύτερη δόση να είναι από το ίδιο εμβόλιο.

Check Also

ΠΣΕΥ για Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης: Σώζοντας ζωές μέσω του εμβολιασμού

«Τα εμβόλια που έχουν γίνει παγκόσμια στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα είναι ένα από …