Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κοντοζαμάνης: «Τα δύο όπλα μας κατά της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός και η πιστή τήρηση των μέτρων»

Κοντοζαμάνης: «Τα δύο όπλα μας κατά της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός και η πιστή τήρηση των μέτρων»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης προήδρευσε νωρίτερα σήμερα σε σύσκεψη με τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε: 

«Επισκέπτομαι για μια ακόμη φορά τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου και τον καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πίεση στα νοσοκομεία της πόλης έχει αυξηθεί. 

Είχαμε μια σύσκεψη και μια εκτενή συζήτηση τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και με τους Διοικητές των Νοσοκομείων, προκειμένου να δούμε πώς θα αναπτύξουμε το επιχειρησιακό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τη φάση αυτή της πανδημίας. Ένα σχέδιο που αφορά τόσο στη διαχείριση των ασθενών, όσο και στην ανάπτυξη κλινών απλής νοσηλείας και κλινών Εντατικής Θεραπείας, αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό και σε εξοπλισμό του Συστήματος Υγείας

Από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η πανδημία, έχουμε καταστήσει σαφές ως κυβέρνηση, ότι γνώμονάς μας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Γνωρίζουμε όλοι ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι μια δυναμική κατάσταση και, γι’ αυτό το λόγο, πολλές φορές λαμβάνονται μέτρα τα οποία δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα αυτά αξιολογούνται τακτικά και οι αποφάσεις μας αναπροσαρμόζονται. 

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να καταστήσω σαφές ότι έχουμε δύο όπλα στη διάθεσή μας προκειμένου να βγούμε νικητές και από αυτή τη φάση της πανδημίας και να ξεμπερδέψουμε.

Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός – πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Το δεύτερο μεγάλο όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, είναι η πιστή τήρηση από όλους μας των μέτρων που έχει αποφασίσει η Πολιτεία

Με αυτά τα δύο όπλα στη διάθεσή μας, σύντομα θα τελειώσουμε».

Σε ερώτηση σχετικά με τους προβληματισμούς των πολιτών σχετικά με τον εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε: «Ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει χορηγήσει την άδεια όχι μόνο στην AstraZeneca, αλλά και σε όλα τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια τα οποία γίνονται, είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα όποια περιστατικά έχουν συμβεί, πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και αναλόγως να πάρουμε τις αποφάσεις. Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας και φαίνεται και από της εξέλιξη του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα προβλεπόμενα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Είναι πολύ σημαντικό να μην ακυρώνει κάποιος συμπολίτης μας τον εμβολιασμό, γιατί και πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και, βεβαίως, αυτό θα έχει επίπτωση στην πανδημία.

Είναι πολύ σημαντικά επίσης τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας: συμπολίτες μας άνω των 80 ετών που έχουν αποβιώσει από κορονοϊό, στο 90% και πλέον δεν είχαν εμβολιαστεί. Όπως είπα, το πιο κρίσιμο όπλο στη διάθεση μας είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού και πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Θεσσαλονίκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η πόλη έχει την εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου, που το Σύστημα ξεπέρασε και πάλι τα όριά του. Μετά τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση είχε επεξεγαστεί σχέδια, τα οποία εφαρμόζονται στην Αττική όπου υπάρχει μεγάλη πίεση, και ήδη αρχίζουν να υλοποιούνται και στη Βόρεια Ελλάδα. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσότερων απλών κλινών νοσηλείας για τον κορονοϊό, αύξηση περαιτέρω διαθεσιμότητας σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε και πάλι έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στη Μακεδονία, να συνεργαστούν με το ΕΣΥ. «Αυτή τη στιγμή, όλη η χώρα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια, ένα Σύστημα Υγείας: ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τις υγειονομικές τους δομές.

Όπως βλέπετε, στην Αττική έχουμε ενώσει δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το σφοδρό κύμα. Λέω σφοδρό, διότι γνωρίζουμε όλοι πως λόγω της βρετανικής μετάλλαξης αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση».

Σε ερώτηση σχετικά με τις μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι καθημερινά αξιολογούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου η κατάσταση σταθεροποιείται. Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, και να ευχηθούμε να πάνε όλα καλά».

Ως προς το λιανεμπόριο, αλλά και τα σχολεία, η κυβέρνηση περιμένει να ακούσει  τις εισηγήσεις των ειδικών και αναλόγως θα πράξει. Στη Θεσσαλονίκη το λιανεμπόριο παρέμεινε κλειστό, καθώς, όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, σημειώθηκε μια απότομη, μεγάλη αύξηση τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία της πόλης και ευρύτερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι θα υπάρξει ενίσχυση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη. Ήδη υπάρχουν 18 επιπλέον κλίνες που ετοιμάζονται σε μια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου”, υπάρχουν και άλλες κλίνες από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο “Γεννηματάς” και στον “Άγιο Δημήτριο”. «Θα πάρουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να μη μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας εκτός ΜΕΘ. Το σχέδιο το οποίο εφαρμόσαμε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο ήταν συγκεκριμένο και αν χρειαστεί – ας ελπίσουμε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο – θα το αναπτύξουμε πλήρως».

Τόνισε, δε, ότι δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. «Στην Αθήνα υπάρχει μια αναμονή στον τομέα αυτό, η οποία είναι διαχειρίσιμη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι αναμονές τακτοποιούνται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν την απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη που χρειάζονται».

Check Also

Άδωνις Γεωργιάδης: Στόχος η μείωση του clawback πάνω από 300 εκατ. ευρώ το 2024

Τα βήματα της Ελλάδας προς ένα σταθερό και προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον για την φαρμακευτική βιομηχανία, …