Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Καμπάνια ευαισθητοποίησης της ΕΔΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Καμπάνια ευαισθητοποίησης της ΕΔΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

«Δικαίωμα στη Θεραπεία, στη Γνώση, στη Ζωή. Διεκδίκησέ το, σήμερα. Άλλαξε, το αύριο!» είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που παρουσίασε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Καθώς μία στις δέκα γυναίκες σήμερα ζει με Διαβήτη, φέτος η Παγκόσμια Ημέρα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (IDF-Europe), είναι αφιερωμένη στη γυναίκα, που δίνει τη ζωή… αγωνίζεται για τη ζωή… στηρίζει τη ζωή!

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΔΕ δημιούργησε ένα animation video (διάρκειας 46”), με κεντρικό πρόσωπο τη γυναίκα που πάσχει από Διαβήτη, τη γυναίκα σε κύηση, τη γυναίκα/μητέρα, τη γυναίκα/σύζυγο και τη γυναίκα/κόρη. Μέσα από τους διαφορετικούς ρόλους, η γυναίκα καθημερινά καλείται να στηρίξει τα μέλη της οικογένειας που πάσχουν από Διαβήτη και να συμβάλει στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το video προβάλλεται πανελλαδικά ως κοινωνικό μήνυμα.

«Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία αριθμεί 42 χρόνια συστηματικής προσφοράς στο τεράστιο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα του Σακχαρώδη Διαβήτη. Πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τα Εθνικά Συστήματα Υγείας παγκοσμίως. Μέσα από έργα και δράσεις, όπως: εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας με σεμινάρια, ημερίδες και webinars, έκδοση οδηγιών για ιατρούς (αντιμετώπιση) και ασθενείς (αυτοδιαχείριση), συνεργασία με την Πολιτεία και τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων των Mελών, επί 42 χρόνια συμβάλλει ενεργά και καθοριστικά στην αντιμετώπιση του Διαβήτη στη χώρα μας. Αυτή τη χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένη στη γυναίκα που δίνει τη ζωή… αγωνίζεται για τη ζωή… στηρίζει τη ζωή», ανέφερε σχετικά με την καμπάνια ευαισθητοποίησης ο κ. Γεώργιος Δημητριάδης, Πρόεδρος της ΕΔΕ, Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. «Αττικόν».

Στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας της ΕΔΕ είναι η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της οικονομικά προσιτής και δίκαιης πρόσβασης για όλες τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη ή ζουν με Διαβήτη: α) στις βασικές θεραπείες και τεχνολογίες αντιμετώπισης του, β) στον προγεννητικό έλεγχο, γ) στην εκπαίδευση της αυτοδιαχείρισης και δ) στην ενίσχυση της ικανότητάς τους να αποτρέψουν την εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2.

«Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος που συνιστά σήμερα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και, φυσικά, και στη χώρα μας. Η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνει διαχρονικά, δραματικά, σχεδόν επιδημικά. Το 1970, ο επιπολασμός ήταν 2,8%, ενώ το 2017 είναι μεγαλύτερος από 10%. Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία προσκαλεί όλους. Είναι ώρα δράσης. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν θεραπεύεται. Αντιμετωπίζεται και, κυρίως, Προλαμβάνεται. Μας αφορά Όλους», σημείωσε ο ο Δρ. Σταύρος Παππάς, Αντιπρόεδρος ΕΔΕ, Παθολόγος – Διαβητολόγος, τονίζοντας την ανάγκη σύστασης άμεσα Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αποβλέπει τόσο στη βελτίωση της παρεχόμενης Φροντίδας των ασθενών όσο και στην Πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (IDF), 20,9 εκατομμύρια ή το 16,2% των γυναικών παγκοσμίως που γέννησαν επιτυχώς το 2015 παρουσίασαν κάποιας βαρύτητας υπεργλυκαιμία κατά την εγκυμοσύνη. Περίπου το 50% των γυναικών με ιστορικό Διαβήτη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναπτύσσουν Διαβήτη τύπου 2 εντός 5 έως 10 ετών μετά τη γέννηση, ενώ 1 στις 7 γεννήσεις επηρεάζεται από Διαβήτη Κύησης. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει ο έλεγχος για το Διαβήτη πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να ενσωματωθεί στις υπηρεσίες μητρικής υγείας, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και την καλύτερη αντιμετώπιση του.

Σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχει ο Διαβήτης στη ζωή του γενικού πληθυσμού, τις επιπλοκές, αλλά και το κόστος στο Σύστημα Υγείας μίλησε ο Ανδρέας Μελιδώνης, Γεν. Γραμματέας ΕΔΕ, Παθολόγος, Συντονιστής – Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής-Διαβητολογικού Κέντρου, Γ.Ν.Πειραιά «Τζάνειο», αναφέροντας ότι «Ο Διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης των ενηλίκων, νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, μη τραυματικού ακρωτηριασμού, εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ συνδέεται άμεσα και με την καρδιαγγειακή νόσο, με τους ασθενείς με Διαβήτη να παρουσιάζουν τον ίδιο κίνδυνο θνησιμότητας με τους μη διαβητικούς που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια». Στην Ευρώπη η δημόσια δαπάνη για τη φροντίδα του ασθενή με Διαβήτη προσεγγίζει το 12% ετησίως του συνολικού κόστους Υγείας, όπως εξήγησε ο κ. Μελιδώνης. «Ο ρυθμισμένος ασθενής με Διαβήτη χωρίς επιπλοκές και συννοσηρότητες στοιχίζει περίπου 1000 ευρώ ετησίως. Ο αρύθμιστος τουλάχιστον 50% επιπλέον και ο αρύθμιστος ασθενής με Διαβήτη με επιπλοκές και συννοσηρότητες, προσεγγίζει το κόστος των 7.500 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης Hercules».

«Επιπολασμός του φαρμακευτικά θεραπευόμενου Διαβήτη της τάξεως 7% σε άνδρες και γυναίκες διαπιστώθηκε από την ανάλυση των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ για την περίοδο 01/06/2014 έως 31/05/2015, ενώ στις ηλικίες άνω των 75 ετών καταγράφεται ραγδαία αύξηση, αγγίζοντας το 30,3%», ανέφερε τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Ταμίας ΕΔΕ και Μέλος του ΔΣ της IDF-Europe, Αν. Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Προπ. Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό».

Check Also

Φαρμασέρβ – Lilly: «Γιορτάζοντας 100 χρόνια καινοτομίας στον Διαβήτη»

Πριν την ανακάλυψη της ινσουλίνης, οι ζωές των ατόμων με διαβήτη ήταν σύντομες. Το 1921, …