Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η επιτροπή, της επιτροπής, ω Υπουργέ!

Η επιτροπή, της επιτροπής, ω Υπουργέ!

Βρέθηκα πρόσφατα σε μια ενημερωτική εκδήλωση που αφορούσε την έγκριση μιας νέας θεραπείας για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα. Οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας έδειχναν πολύ ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή και για τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι ασθενείς. Ωστόσο, η ελληνική πραγματικότητα κατάφερε για άλλη μία φορά να… προσγειώσει την όποια αισιοδοξία. «Μακάρι να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να έχουμε κι εμείς σύντομα το νέο φάρμακο», «Ελπίζουμε να γίνει κάτι και να έρθει άμεσα και στην Ελλάδα», έλεγαν οι καθηγητές, αναφερόμενοι στα προβλήματα που υπάρχουν με την εισαγωγή (και παραμονή) των καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά του για τη δημιουργία του Συστήματος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), μια δέσμευση απέναντι στην Τρόικα που μεταφερόταν από μνημόνιο σε μνημόνιο. Κι εκεί που λες «επιτέλους προχωράμε» και πάλι προσγειώνεσαι απότομα στην ελληνική πραγματικότητα. Γιατί ένα σύστημα το οποίο αποτελεί βασικό επιστημονικό εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με θέματα κλινικής και οικονομικής αξίας των καινοτόμων προϊόντων, μπαίνει στους κλασικούς ελληνικούς λαβυρίνθους, που για να φτάσεις στην έξοδο – αν φτάσεις ποτέ – θα πρέπει να περάσεις από τις επιτροπές των επιτροπών, ω επιτροπές!

Με λίγα λόγια, ένα νέο φάρμακο παίρνει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, έρχεται στη χώρα μας, πάει στον ΕΟΦ για αδειοδότηση, παίρνει τιμή με βάση το ισχύον πλαίσιο (δηλαδή τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση), και στη συνέχεια πάει στην Επιτροπή HTA, η οποία το αξιολογεί. Μετά, για να εξεταστεί το budget impact, η επίπτωση δηλαδή που θα έχει στον προϋπολογισμό η εισαγωγή αυτού του νέου φαρμάκου, η επιτροπή ΗΤΑ στέλνει τον φάκελο στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών, η οποία διαπραγματεύεται με τις εταιρίες και το αποτέλεσμα επιστρέφει στην επιτροπή ΗΤΑ, η οποία το συνεκτιμά με τα υπόλοιπα και κάνει την τελική εισήγηση στον Υπουργό, ο οποίος έχει και τον τελικό λόγο…

Ακόμη κι αν παραβλέψουμε το γεγονός των δύο επιτροπών, τα περισσότερα μέλη των οποίων επιλέγονται από τον υπουργό Υγείας, και το πηγαινέλα των προτάσεων και των γνωμοδοτήσεων, το κριτήριο της επίπτωσης στον προϋπολογισμό είναι αρκετό για να καθυστερήσει ή και να μπλοκάρει ακόμη την είσοδο νέων θεραπειών στη χώρα μας. Γιατί είναι φανερό από τις μέχρι τώρα αποφάσεις, ότι το υπουργείο δεν κινείται με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων, αλλά μόνο με βάση το τώρα. Με μειωμένους προϋπολογισμούς, ελάχιστες μεταρρυθμίσεις για «υγιή» κατανομή των πόρων και έμφαση στην περικοπή του κόστους, καθίσταται σαφές ότι το κλινικό όφελος, η καινοτομία και η πρόσβαση των ασθενών σε αυτή δεν θα βρουν «καταφύγιο» στο νέο σύστημα που βρίσκεται στα σκαριά. Μακάρι η πραγματικότητα να μας διαψεύσει…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου

Check Also

Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο Δράσης για τη Λοίμωξη από Ιό του Δυτικού Νείλου

Στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου …