Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η ελευθερία σημαίνει υπευθυνότητα

Η ελευθερία σημαίνει υπευθυνότητα

Οι επιπλέον ελευθερίες για τους εμβολιασμένους είναι πλέον γεγονός. Ελευθερίες που θυμίζουν κάτι από τα παλιά, πριν εισβάλει τόσο αναπάντεχα στη ζωή μας η πανδημία και ανατρέψει τα πάντα. Μπορούν οι χοροί και τα τραγούδια να δώσουν την αίσθηση της κανονικότητας; Ναι, μπορούν.

Οι χαρές μας, η εκτόνωσή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη μουσική. Και, ανεξαρτήτως ηλικίας, όλοι περιμένουμε αυτή την Παρασκευή, αυτό το Σάββατο που θα βγούμε με φίλους, να δούμε μια παράσταση, να πιούμε ένα ποτό, να ακούσουμε τη μουσική που αγαπάμε για να ξεφύγουμε λίγο από την πίεση των προηγούμενων ημερών.

Μπορούν αυτές οι επιπλέον ελευθερίες να λειτουργήσουν θετικά στην εξέλιξη της πανδημίας; Μπορούν. Γιατί από τη μία έχουμε τους εμβολιασμένους, που έχοντας κάνει το καθήκον τους ως υπεύθυνοι πολίτες, νιώθουν ότι επιβραβεύονται και μπορούν πλέον να ζήσουν…πιο κανονικά. Αυτό θα έχει θετικό αντίχτυπο στην ψυχολογία τους, που έχει καταρρακωθεί, όπως όλων, λόγω της πίεσης, το φόβου και της αβεβαιότητας των τελευταίων δύο σχεδόν χρόνων.

Από την άλλη, ενδεχομένως οι νέες αυτές ελευθερίες να πιέσουν λίγο ακόμη τους αναποφάσιστους και να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Ο καιρός χαλάει, τα κρύα και οι βροχές κάνουν την εμφάνισή τους και χάνεται πλέον το πλεονέκτημα της πλατείας, των πάσης φύσεως εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους κτλ.

Οι αντιεμβολιαστές, οι συνωμοσιολόγοι δεν πρόκειται να επηρεαστούν. Θα συνεχίσουν το βιολί του και μάλιστα ακόμη πιο έντονα, μιλώντας για διακρίσεις, για ρατσισμό, για πολίτες δύο ταχυτήτων, τσιπάκια, πρόβατα και άλλα χαριτωμένα. Και ας πεθαίνουν άνθρωποι γύρω τους. Αυτοί θα παραμείνουν στο δικό τους παράλληλο σύμπαν.

Υπάρχει κίνδυνος από την πλήρη ελευθερία στην εστίαση και την ψυχαγωγία για τους εμβολιασμένους; Ναι, υπάρχει. Γι’ αυτό άλλωστε ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι τα μέτρα θα επαναξιολογούνται κάθε 15 ημέρες. Γιατί οι εμβολιασμένοι και μεταδίδουν και νοσούν δυσκολότερα, αλλά μεταδίδουν και νοσούν. Ο κίνδυνος, όμως, είναι ξεκάθαρα μικρότερος και αυτό το δείχνουν οι αριθμοί που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα. Τα δεδομένα της Τετάρτης που παρουσίασε η Μίνα Γκάγκα, έδειχναν πως στη βόρεια Ελλάδα που είναι στο «κόκκινο», υπήρχαν τη δεδομένη στιγμή 55 άτομα σε ΜΕΘ, εκ των οποίων μόνο 2 εμβολιασμένοι.

Ήρθε η ώρα για περισσότερη ελευθερία, αλλά και περισσότερη υπευθυνότητα. Από όλους. Απέναντι σε όλους.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αρωγός στο πολύτιμο έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και η στήριξη των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη …