Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / «Εστιασμένη στον Άνθρωπο η Υγεία από τώρα και στο εξής», διαβεβαιώνουν οι υπουργοί Υγείας Ελλάδας και Κύπρου

«Εστιασμένη στον Άνθρωπο η Υγεία από τώρα και στο εξής», διαβεβαιώνουν οι υπουργοί Υγείας Ελλάδας και Κύπρου

Δύο Υπουργοί άνοιξαν σήμερα το συνέδριο “Τhe Future of Healthcare in Greece”, που λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, στην Αθήνα.

«Πολύ συχνά εστιάζουμε στους αριθμούς, παραβλέποντας τον άνθρωπο», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου, κ. Γιώργος Παμπορίδης, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς στην Κύπρο πληρώνουν από την τσέπη τους το μεγαλύτερο ποσό κατά αναλογία πληθυσμού στην Ευρώπη, περίπου 3,8% του ΑΕΠ της χώρας. «Στόχος μας η καθολική ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών στα επόμενα 3 χρόνια, με τη συμμετοχή και ιδιωτικών παρόχων Υγείας», ανακοίνωσε ο Κύπριος Υπουργός.

Παίρνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη, ο Έλληνας υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξάνθος, τόνισε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας στην Υγεία είναι αδιαμφισβήτητες, επικαλούμενος ωστόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα οποία καταγράφεται μία αντιστροφή της αρνητικής τάσης του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία από το 4,7% του ΑΕΠ το 2014, στο 6,2% για το 2015 και το 2016.

Ο Έλληνας υπουργός παρουσιάστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου και ότι μέσα στο 2017 αναμένεται να γίνουν βήματα για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού αξιολόγησης των τεχνολογιών Υγείας και τη θέσπιση ενός δικαιότερου συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, με παράλληλη αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.

«Κινηθήκαμε στην κατεύθυνση της ηθικοποίησης και αναδιοργάνωσης του συστήματος Υγείας. Οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ανθρωποκεντικό χαρακτήρα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της χώρας», διαβεβαίωσε ο κ. Ξανθός.

Check Also

9ο Ετήσιο Συνέδριο HTA: Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός HTA παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα

Με την παρουσία περισσοτέρων από 250 συμμετεχόντων και 28 κορυφαίων ειδικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, …