Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, Φυσικοθεραπευτές και Εργοθεραπευτές: Στόχος η ποιότητα ζωής των ρευματοπαθών

ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, Φυσικοθεραπευτές και Εργοθεραπευτές: Στόχος η ποιότητα ζωής των ρευματοπαθών

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαΐου, με τίτλο «Στόχος, η Ποιότητα Ζωής», παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), η οποία με την συνεργασία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών, δημιούργησε πέντε σύντομα βίντεο με ασκήσεις για τους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις.

Τα video θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της καμπάνιας «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το» και στο TouTube, ενώ θα διατεθούν δωρεάν και σε αίθουσες αναμονής νοσοκομείων, ιατρείων ρευματολόγων και άλλων ειδικοτήτων όπως λ.χ. ψυχολόγων ή διαιτολόγων. Στα βίντεο φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές εξηγούν με πολύ απλά βήματα τι μπορεί να κάνει ένας πάσχων από το σπίτι του, δίχως να επιβαρυνθεί οικονομικά, για να βελτιώσει την καθημερινότητά του.

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, κα Ευαγγελία Καταξάκη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, κος Πέτρος Λυμπερίδης και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών, κα Κυριακή Κεραμιώτου, με συντονίστρια την δημοσιογράφο, κα Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Η συνεργασία των τριών φορέων εντάσσεται στην εκστρατεία της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠΕΡΕ που ξεκίνησε το 2014 και έχει τίτλο «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το!». Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα και τον ρόλο του ρευματολόγου, με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1/4 του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από κάποια ρευματική πάθηση. Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Ε.Ρ.Ε., κα Ευαγγελία Καταξάκη αν παρατηρήσετε πόνο, πρήξιμο ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις που δεν οφείλονται σε τραυματισμό ή υπερβολική κούραση και διαρκούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες ή έχετε πόνο στη μέση, εξανθήματα και κόπωση θα πρέπει να επισκεφτείτε ρευματολόγο.

Αναφερόμενη στην συνεργασία με τους δύο Συλλόγους, η Ευαγγελία Καταξάκη υπογράμμισε την σημασία της συνέργειας ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας ώστε να μεγιστοποιούνται τα ευεργετικά αποτελέσματα στους πάσχοντες: «Η χορήγηση της ενδεικνυόμενης φαρμακευτικής αγωγής έχει σαν αποτέλεσμα την ύφεση της νόσου, την ανακούφιση από τον πόνο και των άλλων συμπτωμάτων με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Καλή ποιότητα ζωής σημαίνει ότι ο ασθενής αισθάνεται καλά, έχει καλή λειτουργική ικανότητα, είναι παραγωγικός στην εργασία του στην κοινωνική και οικογενειακή του ζωή», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ε.Ρ.Ε. τονίζοντας ότι τα ρευματικά νοσήματα αφορούν και άτομα νεότερης ηλικίας ενώ επηρεάζουν πολύ την ψυχική διάθεση των ασθενών.

Ο κος Πέτρος Λυμπερίδης, από την πλευρά του, τόνισε πως οι συνάδελφοί του, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καθημερινής επαφής με τους ασθενείς, μπορεί να γίνουν πρέσβεις καλών πρακτικών αλλά και της δέουσας ενημέρωσης προς τους ασθενείς που χρήζουν παρακολούθησης από ρευματολόγο. «Χάρις στο γεγονός ότι ένας φυσικοθεραπευτής βλέπει αρκετές φορές έναν πάσχοντα μπορεί να τον πείσει να ακολουθήσει αυτές τις ασκήσεις και να συμβάλει ο ίδιος στην αυτοαποκατάστασή του» προσέθεσε.

Η κα Κυριακή Κεραμιώτου με τη σειρά της είπε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί σύλλογοι ασθενών με ρευματικές παθήσεις και γίνονται πολλές συναντήσεις και σεμινάρια ενημέρωσης. Προσέθεσε μάλιστα πως μέσα από τις ασκήσεις ένας πάσχων μπορεί να κουράζεται λιγότερο στην καθημερινότητά του και να αξιοποιεί επωφελέστερα τις δυνάμεις του.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΡΕ, στόχος της Εταιρείας είναι να γίνουν στο μέλλον και άλλες συνέργειες με διαφορετικές ειδικότητες. Ωστόσο αυτό που είναι στα επόμενα σχέδια της Εταιρείας είναι να πραγματοποιήσει μια νέα επιδημιολογική μελέτη στον πληθυσμό της χώρας μας ώστε να καταγραφούν συνολικά οι πάσχοντες από τα ρευματικά νοσήματα, καθώς η τελευταία αντίστοιχη μελέτη έγινε στις αρχές του 2003.

Δείτε τα πέντε βίντεο:

Τα βίντεο διοργανώθηκαν με την υποστήριξη των εταιρειών Novartis και Pfizer, και η Press Conference με την υποστήριξη της εταιρείας Pharmaserve Lilly.

Check Also

Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Παθήσεων: Απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και η ψυχολογική στήριξη

Η 18η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων από την Ευρωπαϊκή Παιδορευματολογική …