Επιστολή ΠΙΣ σε Μπερσίμη

Με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρη Μπερσίμη, αντέδρασε σήμερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, χαρακτηρίζοντας «τελεσίγραφο» τη σχετική ανακοίνωση για συμψηφισμό των οφειλών των παρόχων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών για το 2012-2015.

Ειδικότερα, η επιστολή του ΠΙΣ αναφέρει τα παρακάτω:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωσή σας για συμψηφισμό οφειλών των παρόχων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών 2012-2015 αποτελεί τελεσίγραφο ουσιαστικά σε κάθε πάροχο να αποδεχθεί τον συμψηφισμό αυτό, δεδομένου ότι η προθεσμία των τριών ημερών είναι ασφυκτική για όλους τους παρόχους, ιδιαίτερα τους πλέον μικρούς.

Στην προθεσμία που τίθεται των τριών ημερών είναι δύσκολος, αν όχι πολλές φορές ακατόρθωτος, ο έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων που αναρτήθηκαν.

Παράλληλα, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι τιμές των ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων που διαμόρφωσαν τις οφειλές έως το 2015, ήδη από το 2016 μειώθηκαν κατά 70%. Οπότε, κατανοείτε τους βάσιμους λόγους της αδυναμίας πολλών παρόχων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται.

Ζητούμε να παρατείνετε την προθεσμία των τριών ημερών σε λογική διάρκεια και να καθορίσετε τις δόσεις, οι οποίες να είναι εφικτές για τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλομένων, τουλάχιστον τις 120.

Η παράταση της προθεσμίας θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε πάροχο να μπορέσει με ψυχραιμία να ελέγξει όλα τα στοιχεία που αφορούν τα ανωτέρω, προκειμένου να αποδεχθεί τον συμψηφισμό ή να προσέλθει στην αρμόδια ΠΕΔΙ, προκειμένου να επισημάνει σφάλματα για υπολογισμό και να εκθέσει τις επιφυλάξεις του.

Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, το οποίο θα ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα αυτό και θα πάρει τις αποφάσεις του.»

Check Also

Ο ΠΙΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Εργαστηριακών Ιατρών για το clawback

Έχει περάσει μία δεκαετία διαρκούς υφαρπαγής των αποζημιώσεων (clawback) των συμβεβλημένων εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ. …