Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Επανέρχεται η ΠΟΕΔΗΝ: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 12 Μαΐου για την Παγκοσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού

Επανέρχεται η ΠΟΕΔΗΝ: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 12 Μαΐου για την Παγκοσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού

Στις 12 Μάη, επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτικού Προσωπικού, η ΠΟΕΔΗΝ οργανώνει στα Νοσοκομεία τοπικές μορφές δράσης, με συγκεντρώσεις στις πύλες των Νοσοκομείων για όλο το προσωπικό, προκειμένου να αναδείξει τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος και τα μείζονα εργασιακά αιτήματα των υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων.

Αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία:

«Οι ανάγκες της κοινωνίας για ένα σύγχρονο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι πάνω από τους αριθμούς.

Υπάρχει ανάγκη για Δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες καλύπτοντας άμεσα τις ανάγκες. Ένα σύστημα που θα σέβεται τους εργαζομένους και θα παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς.

Για να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που τώρα οι πάντες έχουν αντιληφθεί τη σημασία του, χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση.

Το σημερινό ύψος των Δημόσιων Δαπανών (4,7% του ΑΕΠ) συγκρίνεται μόνο με τριτοκοσμικές χώρες. Η Δημόσια Υγεία θα φτιάξει μόνο με την σταδιακή αύξηση του στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% ΑΕΠ).

Χρειάζεται ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων 3.000-4.000 κατ’ έτος, ώστε να καλύπτει τις 1.500 αποχωρήσεις που γίνονται ετησίως και σταδιακά να μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις.

Μονιμοποίηση όλων των έκτακτων υπαλλήλων (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ατομικές συμβάσεις εργασίας κλπ ανεξάρτητα ημερομηνιών πρόσληψης).

Εκδίωξη όλων των εργολάβων, παράταση συμβάσεων των υπηρετούντων με ατομικές συμβάσεις εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη δουλειά των υπηρετούντων.

Για να πάψουν να υπάρχουν λίστες αναμονής σε διασωληνωμένους ασθενείς, χρειάζεται η ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ.

Οι κλίνες ΜΕΘ δεν χρειάζονται μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι και οι μεγάλες λίστες αναμονής που δημιουργούνται ειδικά τον χειμώνα με το κύμα της εποχικής γρίπης.

Να βελτιωθούν τα μέτρα Προστασίας για το Προσωπικό.

Εργαστηριακά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους εισαγόμενους ασθενείς, τακτικοί έλεγχοι στο προσωπικό.

Είναι πανθομολογούμενη η αναγκαιότητα ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με αναγνώριση των ασφαλιστικών ετών που διανύθηκαν χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ανήκουμε όλοι σε ενιαίο φορέα Ασφάλισης ΕΦΚΑ, και δεν είναι δυνατόν οι υγειονομικοί του ίδιου επαγγέλματος να αντιμετωπίζονται με διαφορετικά ασφαλιστικά δικαιώματα (οι πρώην ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με όσους προέρχονται από ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο).

Άμεση αύξηση των μισθών, νυκτερινών και αργιών. Ο νεοδιόριστος Νοσηλευτής λαμβάνει 650 ευρώ τον μήνα και η νυκτερινή εργασία αμείβεται προς 0,5 ευρώ την ώρα. Είναι κοροϊδία.

Η επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας παραδίδει πόρισμα για το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας τον Ιούνιο. Ζητήσαμε ήδη την αύξηση και επέκταση και σε άλλες ειδικότητες.

Επαναφέρουμε στην κυβέρνηση την πρότασή μας για σύσταση κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕ – ΤΕ και ΔΕ, εκπαιδευτικά ζητήματα, τη σύσταση νέων Οργανισμών των Νοσοκομείων και στις άλλες Μονάδες Υγείας, εκπαιδευτική αναβάθμιση των υπηρετούντων.

Δεν είναι δυνατόν να μην έχει χορηγηθεί το έκτακτο βοήθημα στους προνοιακούς υπαλλήλους που βρίσκονται σε επιφυλακή για αποφυγή κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς επίσης και σε φορείς του Υπουργείου Υγείας με σημαντικό ρόλο όπως ΕΚΑ και Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής.

Για όλα τα αιτήματα προγραμματίζουμε μία σειρά εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων. Στηρίζουμε την Δημόσια Υγεία και την αξιοπρέπειά μας».

Την Τρίτη, 12 Μαΐου, οργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα προαύλια των νοσοκομείων, σε ώρες που θα αποφασίσουν τα Δ.Σ. των Σωματείων.

«Έχουμε φωνή που θα ακουστεί και μέσα από τις μάσκες μας», καταλήγουν οι της ΠΟΕΔΗΝ.

Check Also

Απογευματινά χειρουργεία: Κινητοποιήσεις σήμερα από τους υγειονομικούς

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία …