Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Εξίσου καλή η καρδιομεταβολική υγεία των παιδιών που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής, με των παιδιών που συλλαμβάνονται φυσικά

Εξίσου καλή η καρδιομεταβολική υγεία των παιδιών που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής, με των παιδιών που συλλαμβάνονται φυσικά

Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, καθησυχάζει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν εμφανίζουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία, καθώς έχουν περίπου ίδια επίπεδα αρτηριακής πίεσης, παλμών καρδιάς, λιπιδίων και σακχάρου στο αίμα με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με φυσικό τρόπο.

Από τότε που γεννήθηκε το πρώτο «παιδί του σωλήνα», έχουν γεννηθεί ανησυχίες για τους κινδύνους σχετικά με τη μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών αυτών. Προηγούμενες μελέτες πάνω στο ζήτημα αυτό ήταν μικρές, σύντομης διάρκειας και με ανεπαρκείς ομάδες ελέγχου για λόγους σύγκρισης.

Η νέα έρευνα από ερευνητές της διεθνούς επιστημονικής ομάδας Assisted Reproductive Technology and Health Partnership (ART Health), στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, ανέλυσε στοιχεία από 14 μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 35.000 παιδιά από την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη, τα οποία είχαν γεννηθεί με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Βασικοί καρδιομεταβολικοί βιοδείκτες των παιδιών παρακολουθήθηκαν σε βάθος χρόνου έως την τρίτη δεκαετία της ζωής τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Αχμέντ Ελχακίμ της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό European Heart Journal, βρήκαν ότι η αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη (σάκχαρο) του αίματος και η λειτουργία της καρδιάς ήταν παρόμοιες στα παιδιά της εξωσωματικής με τα υπόλοιπα παιδιά.

Τα παιδιά της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) εμφανίστηκαν να έχουν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης κατά την παιδική ηλικία τους, κάτι που όμως συνήθως δεν επιμένει μετά την ενηλικίωση τους, ενώ έχουν επίσης ενδείξεις για ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση ως ενήλικες.

«Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της», δήλωσε ο δρ. Ελχακίμ. «Τόσο οι γονείς που συλλαμβάνουν ή ελπίζουν να συλλάβουν παιδί μέσω της τεχνολογίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όσο και τα παιδιά τους, μπορούν να καθησυχασθούν ότι η καρδιομεταβολική υγεία τους φαίνεται να είναι ανάλογη στα παιδιά της ART και σε όσα η σύλληψη έγινε με φυσικό τρόπο. Περαιτέρω έρευνες με ακόμη πιο μακρύ ορίζοντα παρακολούθησης θα βοηθήσουν να εξεταστεί αν αυτά τα ευρήματα αλλάζουν όσο περνάνε τα χρόνια μετά την ενηλικίωση».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Πλεύρης: Γιατί δεν επανέρχεται η υποχρεωτικότητα για τη μάσκα – Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο περί υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Για το νέο κύμα της πανδημίας, για ενδεχόμενο της επαναφοράς κάποιων μέτρων, για τα αντιιϊκά …