Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Όσοι έχουν συμπτώματα Long Covid 12 μήνες μετά τη νόσηση, πιθανόν να τα έχουν και μετά από 18 μήνες

Όσοι έχουν συμπτώματα Long Covid 12 μήνες μετά τη νόσηση, πιθανόν να τα έχουν και μετά από 18 μήνες

Οι περισσότεροι ασθενείς με μακρά Covid-19, οι οποίοι έχουν ένα ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα της νόσου μετά από 12 μήνες, θα συνεχίσουν να τα έχουν και μετά από 18 μήνες, δείχνει μια νέα σκωτσέζικη επιστημονική μελέτη.

Σχεδόν οι μισοί ασθενείς νιώθουν ότι δεν έχουν αναρρώσει πλήρως μετά από ενάμισι έτος, ενώ τουλάχιστον ο ένας στους 20 νιώθει ότι δεν έχει αναρρώσει καθόλου. Μεταξύ όσων είχαν αρχικά νοσηλευθεί, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζιλ Πελ του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους New York Times, ανέλυσαν στοιχεία για 33.281 ανθρώπους διαγνωσμένους με κορονοϊό, καθώς και για σχεδόν 63.000 που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό. Η κατάσταση όλων αξιολογήθηκε ανά εξάμηνο μετά την αρχική λοίμωξη (στους 6, 12 και 18 μήνες).

Στους έξι μήνες από την αρχική οξεία λοίμωξη, το 8% των ασθενών είχαν αναφέρει μη ανάρρωση, το 47% μερική και το 45% πλήρη ανάρρωση, στους 12 μήνες τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 8%, 46% και 46%, ενώ στους 18 μήνες ήσαν παρόμοια. Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό μη ανάρρωσης, ειδικότερα μεταξύ των αρχικά συμπτωματικών ασθενών, μετά από 12 μήνες ήταν 11%, ενώ μερικής ανάρρωσης 51% και πλήρους ανάρρωσης 39%. Παρόμοια ήταν τα ποσοστά και μετά από 18 μήνες.

Τα περιστατικά μακρόχρονης Covid-19 ήταν πιθανότερα σε όσους είχαν αρχικά χρειαστεί νοσηλεία, στις γυναίκες, στους ανθρώπους με κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα και στους έχοντες προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα ήταν δύσπνοια, πόνος στο στήθος, ταχυπαλμία, σύγχυση και εγκεφαλική «ομίχλη».

Ο εμβολιασμός πριν την αρχική λοίμωξη Covid-19 φάνηκε να παρέχει κάποια προστασία έναντι του κινδύνου κατοπινής μακράς νόσου.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Εποχικές λοιμώξεις: Ποια τα συμπτώματα και πώς να τα προλάβουμε

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες κατηγορίες νοσημάτων που επηρεάζουν –ή ακόμη …