Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ψυχραιμία συνιστά η Ένωση Ασθενών Ελλάδας σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ψυχραιμία συνιστά η Ένωση Ασθενών Ελλάδας σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca

Η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών καλεί τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τον εμβολιασμό COVID-19, διατηρώντας την εμπιστοσύνη τους προς τις αρμόδιες επιστημονικές και ρυθμιστικές αρχές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Η ανησυχία των πολιτών είναι απόλυτα εύλογη. Στην πρώτη φάση της πανδημίας, η γνώση σχετικά με την νόσο αλλά και την αντιμετώπισή της ήταν περιορισμένη. Ως αποτέλεσμα, συχνά ήρθαμε αντιμέτωποι με διφορούμενα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα και φυσικά εκτεταμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ωστόσο, πλέον, η εμπιστοσύνη κλονίζεται από την αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών να εφαρμόσουν μία ενιαία ρυθμιστική πολιτική στην πιο κρίσιμη καμπή της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης.

Η πανδημία COVID-19 συνιστά μια παγκόσμια απειλή, με καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, το υγειονομικό σύστημα, αλλά και σε κάθε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα. Τα ευρωπαϊκά κράτη και η χώρα μας οφείλουν να δώσουν αυτή τη μάχη συντεταγμένα, με γνώμονα την επιστημονική τεκμηρίωση, τη διαφάνεια και την προσήλωση στις αρμόδιες εγκριτικές και ρυθμιστικές αρχές. Σε αντίθετη περίπτωση, το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο για τη δημόσια υγεία.

Στο παραπάνω πλαίσιο, χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αναμένει τις νεότερες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και να μην υποκύψει στην πίεση των φημών. Πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει μια δόση του εμβολίου της AstraZeneca και οι περιπτώσεις θρόμβων αίματος που καταγράφηκαν ήταν λιγότερες από 40. Στη βάση αυτή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε τις χώρες να μη σταματήσουν τους εμβολιασμούς, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις σύνδεσης του εμβολίου με την έκβαση των θρομβώσεων και ο ΕΜΑ επιμένει ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, τα οφέλη του με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οφείλουμε με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη προς τον εμβολιασμό. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι η συντεταγμένη, υπεύθυνη και ασφαλώς τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών για όλες τις εξελίξεις και με κατανοητό τρόπο. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας θέτει σταθερά τον κοινωνικό της αντίκτυπο στην υπηρεσία των αρμόδιων αρχών, καθώς η συμμετοχικότητα, η διαφάνεια και η επικοινωνία συνιστούν θεμελιώδη συστατικά της δημόσιας υγείας.

Check Also

ΕΜΑ: Καλεί τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την αλόγιστη χρήση του Ozempic για αδυνάτισμα

Ο Eυρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εκτεταμένη χρήση του …