Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ψάχνοντας λύσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη – Μέσα στις επόμενες ημέρες οι τελικές αποφάσεις

Ψάχνοντας λύσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη – Μέσα στις επόμενες ημέρες οι τελικές αποφάσεις

Ευρεία σύσκεψη είχε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης με τους εκπροσώπους των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF και ΣΑΦΕΕ στο Υπουργείο για το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο υπουργός άκουσε διεξοδικά τις θέσεις των φορέων και τους ανακοίνωσε ότι θα συνυπολογιστούν, ώστε να γίνει πιο ορθολογική ανακατανομή των κλειστών προϋπολογισμών, στο μέτρο του εφικτού.

Τα “αγκάθια” των συζητήσεων είναι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η μείωση των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebate και clawback) και η δικαιότερη κατανομή των κλειστών προϋπολογισμών.

Να θυμίσουμε ότι η απόφαση Πλεύρη όριζε ότι το 62% του κλειστού προϋπολογισμού θα αφορά στα φάρμακα που πωλούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία και το 38% τα καινοτόμα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που διατίθενται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους του φαρμάκου ότι…λεφτά δεν υπάρχουν για την αύξηση της δαπάνης, ενώ δεσμεύτηκε μέχρι τη Δευτέρα να ανακοινώσει τις αποφάσεις για τη δικαιότερη κατανομή των κλειστών προϋπολογισμών.

Check Also

Σχέδιο Νόμου για ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης φαρμάκων και ενιαία λίστα χειρουργείων

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της …