Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ψάχνει συμμάχους στις Βρυξέλλες ο Α. Ξανθός

Ψάχνει συμμάχους στις Βρυξέλλες ο Α. Ξανθός

Με Έλληνες ευρωβουλευτές συναντήθηκε ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Συμβούλιο Υπουργών, στις 8 Δεκεμβρίου, όπου συζητήθηκε το διάβημα της ελληνικής πλευράς για το θέμα της πρόσβασης στα καινοτόμα φάρμακα, με αφορμή το γνωστό θέμα με τη Roche. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Δ. Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές κ.κ. Στ. Κούλογλου, Μ. Κεφαλογιάννης, Σ. Σακοράφα, Κ. Χρυσόγονος, Γ. Γραμματικάκης, Κ. Παπαδάκης, Ν. Ανδρουλάκης και Ν. Μαριάς.

Ο Υπουργός παρουσίασε την εικόνα του συστήματος Υγείας και τις δυσκολίες υλοποίησης του πολιτικού σχεδίου της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού σε συνθήκες λιτότητας, δίνοντας έμφαση στις στρεβλώσεις και τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα του φαρμάκου. Επανέλαβε τη θέση του Υπουργείου ότι η πρόσβαση των ασθενών της χώρας στα καινοτόμα φάρμακα είναι ένα πολιτικό και όχι επιχειρηματικό  ζήτημα. Επιπλέον, ενημέρωσε του Έλληνες ευρωβουλευτές για τα διαρθρωτικά μέτρα που προωθούνται αυτή την περίοδο (ΗΤΑ, Διαπραγμάτευση, Πρωτόκολλα, Μητρώα Ασθενών, συνταγογραφικές οδηγίες κ.λπ.), καθώς και για την πρωτοβουλία διακρατικής συνεργασίας των 8 χωρών της «Βαλέτα», με στόχο την από κοινού διαπραγμάτευση προσιτών τιμών στα ακριβά φάρμακα.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τον κ. Ξανθό συστηματική επικοινωνία και συνεργασία για την ανάδειξη σε επίπεδο ΕΕ θεμάτων του Υπουργείου Υγείας.

Το πρόγραμμα του Υπουργού περιελάμβανε στη συνέχεια συνάντηση με την Πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς, κα Gabi Zimmer, την οποία ενημέρωσε για όλα τα παραπάνω θέματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ειδική αναφορά έγινε για την εγγυημένη πρόσβαση όλων στα καινοτόμα φάρμακα, για τα πολύ χαμηλά όρια του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, που οδηγούν στην αυξημένη επιβάρυνση των εταιρειών με rebate και clawback και προκαλούν αντιδράσεις από τη φαρμακοβιομηχανία.

Ο κ. Ξανθός εξήγησε το θέμα που έχει προκύψει με το αντικαρκινικό φάρμακο της Roche, ζητώντας την αλληλεγγύη των αριστερών και προοδευτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και τη συνδρομή τους στην  ανάδειξη του κεντρικού πολιτικού ζητήματος, που είναι η πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στα νέα φάρμακα σε προσιτές τιμές αποζημίωσης.

Η κ. Zimmer ζήτησε συστηματική ενημέρωση για τα θέματα αυτά και δεσμεύτηκε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες ευρύτερων πολιτικών συνεργασιών με επίκεντρο τη φαρμακευτική πολιτική στην Ευρώπη.

Τέλος, ο Υπουργός συναντήθηκε με την κα Miriam Dali, ευρωβουλευτή από τη Μάλτα και  συντονίστρια της ομάδας των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή του ΕΚ που καλύπτει θέματα Υγείας, στην οποία επισήμανε ότι είναι πολύ κρίσιμο για μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, να υπάρχει πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία μέσω διακρατικών συνεργασιών τύπου «Βαλέτα», που ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη.  Συμφώνησαν ότι αν αυτή η συνεργασία προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, θα αλλάξει τελείως το τοπίο στον τομέα του φαρμάκου στην Ευρώπη.

Η κ. Dali ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας για την ειδική αναφορά του ΕΚ σχετικά με την πρόσβαση στο φάρμακο και πρότεινε να ενταθεί η πίεση στην Κομισιόν για τη λήψη πιο δραστικών μέτρων. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα καταθέσει σχετική ερώτηση στον Επίτροπο Υγείας της ΕΕ.

Ως προς τη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, θετική απήχηση είχε η παρέμβαση της Ελλάδας δια του Υπουργού Υγείας, όπου αναδείχθηκε το ειδικό θέμα της αίτησης απόσυρσης φαρμάκου από τη Roche. Την πρωτοβουλία να τεθεί το θέμα σε επίπεδο Υπουργών Υγείας ακολούθησαν δηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία, καθώς και από τον Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Vytenis Andriukaitis.

Check Also

Σύμφωνο Συνεργασίας για μια εθνική φαρμακευτική στρατηγική: Τι προτείνει το PhARMA Innovation Forum

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή για την Υγεία στη χώρα μας, το PhARMA Innovation …