Και οι συζητήσεις για τις αλλαγές στο φάρμακο συνεχίζονται μέχρι το υπουργείο Υγείας να πάρει το τελικό «ΟΚ» από τους τροϊκανούς. Οι προ του Πάσχα προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τον επικεφαλής της Τρόικα για τα θέματα του φαρμάκου, Τζουζέπε Καρόνε, το Πάσχα η κυβέρνηση ανέβηκε τον Γολγοθά των αλλαγών και τροποποιήσεων των μέτρων και τώρα αναμένει το «άγιο πράσινο φως» για να προχωρήσει.
Η Tρόικα δεν πείθεται με το επιπλέον χαράτσι της τάξεως του 25% που θέλει να επιβάλει το Υγείας, για την εισαγωγή των καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας, καθώς, μαζί με τα rebate και clawback, η επιβάρυνση στα νέα φάρμακα θα ξεπεράσει το 50%, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, θεωρεί το μέτρο εξαιρετικό, καθώς θα φέρει εύκολα «ζεστό χρήμα» στο ταμείο, ενώ αν, όπως είναι λογικό, αρνηθούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να εισάγουν νέα φάρμακα, τότε θα έχει το επικοινωνιακό πλεονέκτημα να τα φορτώσει όλα στους «κακούς βιομήχανους, που δεν σκέφτονται τους ασθενείς, αλλά μόνο το κέρδος».
Μόνο που αυτό δεν είναι πολιτική φαρμάκου, αλλά φαρμάκι για την πολιτική, η οποία αργοπεθαίνει μέρα με την μέρα, με αποφάσεις και μέτρα που δεν στηρίζονται στη σκέψη και το σωστό σχεδιασμό, αλλά στη λογική της αρπαχτής. Κάπως έτσι λειτουργούν πολλά υπουργεία και όχι μόνο το Υγείας και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν λέμε να ξεκολλήσουμε από την κρίση και τα μνημόνια.
Μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη φαρμακευτική δαπάνη, «αράζουν» χαλαρά και ανέγγιχτα και μεταφέρονται από μνημόνιο σε μνημόνιο, για τον απλούστατο λόγο ότι θέλουν οργάνωση, στρατηγική και σχεδιασμό για να υλοποιηθούν. Ποιος έχει χρόνο τώρα για τέτοια; Άλλωστε, το φάρμακο έχει αποδειχτεί θαυματουργό για όλες τις παθήσεις της κυβέρνησης: όποτε μας λείπουν πέντε φράγκα, κόβουμε τιμές, βάζουμε χαράτσια στη φαρμακοβιομηχανία και βρίσκουμε την υγειά μας! Κι αν μας πει κάποιος κάτι, έχουμε έτοιμες τις καθιερωμένες ατάκες: «βάζουμε τέλος στο πάρτι της Υγείας», «προτεραιότητά μας είναι οι ασθενείς», «δεν θα υποκύψουμε σε συμφέροντα» και άλλες τόσες κλασικές δηλώσεις.
Την ίδια ώρα, εν καιρώ κρίσης και μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης, οι συνταγές αυξήθηκαν κατά 2 εκατ. το μήνα, η διείσδυση των γενοσήμων παραμένει χαμηλή, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα όνειρο απατηλό και το Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας μία ακόμη υποσημείωση στις εκκρεμότητες του υπουργείου.
Αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ασθενών και να τους έχουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας, φροντίζουμε για την άμεση πρόσβασή τους στις θεραπείες που έχουν ανάγκη και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Φροντίζουμε να τους παρέχουμε αυτό που δικαιούνται και αξίζουν, μέσω μεταρρυθμίσεων και υγιών πολιτικών. Σπρώχνοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι, το οποίο χαλάκι μάλιστα άλλος το πληρώνει, το μόνο που επιτυγχάνεις είναι να δώσεις μια φαινομενικά υγιή εικόνα, ενός ασθενούς οργανισμού.
Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 30 Απριλίου