Η ραγδαία εξέλιξη της επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη είναι μία απόδειξη της δυναμικής που μπορεί να αποκτήσει η χώρα μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ως κέντρο ανάπτυξης και καινοτομίας. Σε μόλις τέσσερα χρόνια, το εν λόγω hub έφτασε από τους 150 στους 1.200 εργαζόμενους, προσελκύοντας ταλέντα τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, “πολεμώντας” εκ των έσω το brain drain και δείχνοντας ότι ο φαρμακευτικός τομέας όντως ενισχύει την Οικονομία και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες καριέρας για τους νέους επιστήμονες.
Η χώρα μας έχει ανάγκη από κάθε είδους και μεγέθους success stories, γιατί ακόμη και το πιο μικρό βήμα μπορεί να οδηγήσει σε φωτεινά μονοπάτια, λύσεις και διεξόδους από τα προβλήματα που προκάλεσαν τα μνημόνια, οι απανωτές κρίσεις, αλλά και η απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ωστόσο, τα success stories, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη έχουν ως προαπαιτούμενα τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, δυστυχώς, εκλείπουν από τον χώρο του φαρμάκου τα τελευταία χρόνια.
Τα προβλήματα στη φαρμακευτική πολιτική είναι ένα μεγάλο αγκάθι που θέτει εμπόδια στην καινοτομία και “μπλοκάρει” τις δυνατότητες ανάπτυξης και επένδυσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, κάτι που αναγνωρίζει τόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και αναζητούν λύσεις για τη βελτίωση του κλίματος.
Με το clawback να έχει φτάσει το 83%, οι φαρμακευτικές εταιρείες παραμένουν εδώ και καιρό καθηλωμένες σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Μία αβεβαιότητα που οδηγεί σε περιορισμό δραστηριοτήτων, όπως η εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών, σε απώλειες θέσεων εργασίας, ακόμα και αν αυτές δεν ανακοινώνονται επίσημα, και σε άλλες ανατροπές με οικονομικό και κοινωνικό πρόσημο.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, κάνει προσπάθειες αναθεώρησης της πολιτικής του φαρμάκου, προσβλέποντας σε έναν πιο βιώσιμο ορίζοντα που θα στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες και τους υγιείς προϋπολογισμούς. Όταν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τότε θα μιλάμε για μία win-win λύση για την Οικονομία, την κοινωνία και τους ασθενείς.
Το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπό τη διευρυμένη έννοιά του, που περικλείει όλο το οικοσύστημα με τα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον προσωπικό γιατρό, τις πολιτικές πρόληψης και φαρμάκου, τις αξιολογήσεις, την πλήρη ψηφιοποίηση κ.α., και το οποίο αποτελεί προσωπικό στοίχημα του ίδιου του Πρωθυπουργού, επιβάλλεται να είναι το επόμενο success story της χώρας μας.
Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος