Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / «Το Forum του Λευκού Πύργου»: Ένας νέος θεσμός για τις Υγιείς Πόλεις γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

«Το Forum του Λευκού Πύργου»: Ένας νέος θεσμός για τις Υγιείς Πόλεις γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Με ένα μήνυμα από τη Γαλλία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαιρέτισε το Συνέδριο ευχόμενος «καλή επιτυχία» στις εργασίες του, ξεκίνησε το Forum του Λευκού Πύργου την πρώτη μέρα του ανοιχτού διαλόγου του με την κοινωνία.

Όπως είπε κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 1ου διήμερου Συνεδρίου για την Αστική Υγεία και τη Βιωσιμότητα, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Στόχος μας είναι να διατυπωθούν σ’ αυτό το Forum απόψεις για τον μετασχηματισμό των πόλεων, έτσι ώστε να προωθούν τη Δημόσια Υγεία, την ευεξία και ταυτόχρονα να είναι βιώσιμες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η βιωσιμότητα είναι ο οδικός χάρτης που έχουμε για να προσανατολιστούμε και να προσδιορίσουμε το μέλλον μας ως κοινωνία, αλλά και να κληροδοτήσουμε ποιότητα ζωής και για τις επόμενες γενιές. Αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, της δουλειάς μας, του πολιτισμού μας, ακόμη και το πώς θέλουμε να διαχειριζόμαστε την πληροφορία. Γιατί η πληροφορία είναι ένας σημαντικός ανανεώσιμος πόρος. Τα θέματα της ψηφιοποίησης, των δεξιοτήτων σε αυτήν την υγιή και βιώσιμη πόλη που διαμορφώνουμε είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη νέα γενιά και ταυτόχρονα μια διασφάλιση για τις παλαιότερες. Κι αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα: όχι μόνο να ζήσουμε εμείς καλύτερα, αλλά να κληροδοτήσουμε μια καλύτερη μοίρα στην επόμενη γενιά, στα παιδιά μας».

• Χρειαζόμαστε πόλεις για όλους

Σε διαφορετικές περιοχές της ίδιας πόλης, το προσδόκιμο ζωής μπορεί να διαφέρει έως και 12 χρόνια – σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής, όπως στην Εκάλη και τη Δραπετσώνα, για παράδειγμα. Πώς μπορεί να αποτυπωθεί αυτή η υγειονομική ανισότητα στην Ελλάδα;

Ο Άγις Τσουρός, Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του ΠΟΥ, υπογράμμισε με γλαφυρό τρόπο τις ανισότητες που ακόμη πιο έντονα ανέδειξε η πανδημία. Και αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη των λαών που καταρρίφθηκε, όταν η εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρώπη έφτασε στο 70%, ενώ στην Αφρική μόλις στο 2,5%.

«Αυτό που ανέδειξε κυρίως η πανδημία είναι το πόσο ευάλωτοι είμαστε», είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε ότι «αν μιλάμε για βιωσιμότητα, πρέπει να αναφερόμαστε σε πόλεις για όλους και, σ’ αυτό, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, οι δήμαρχοι. Η φωνή της πόλης. Μια νέα έννοια αναδεικνύεται: Η διπλωματία των πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα».

• Μέχρι το 2060 η κλιματική αστάθεια θα δημιουργεί ακραίες καταστάσεις

Από τις 100 μέρες με χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφονταν το Χειμώνα, τώρα έχουμε 25. Αντίθετα, οι μέρες με 41 βαθμούς την περίοδο 1920-29 ήταν μόλις 3, και τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 12.

Παραθέτοντας αυτά τα χαρακτηριστικά στοιχεία, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, τόνισε ότι «στο τέλος του 21ου αιώνα, η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με την υπερθέρμανση, την αύξηση της μέσης τιμής της θερμοκρασίας έως και 5-6 βαθμούς, ενώ μέχρι το 2060 αυτή η κλιματική αστάθεια θα δημιουργήσει ακραίες καταστάσεις»

Όπως τόνισε ο κ Ζερεφός, οκτώ στις δέκα πανδημίες τα τελευταία χρόνια έχουν ως αφετηρία την Κίνα. Το γεγονός αυτό, όπως και το γεγονός ότι με το λιώσιμο των πάγων ελευθερώνονται παλαιοί ιοί, πρέπει να εξετασθεί διεξοδικά.

• Σε θέματα υγείας το μεγαλύτερο ποσοστό παραπλανητικών πληροφοριών

Ο Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ Μιχάλης Μπλέτσας, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, Νίκος Δερμεντζής, και ο καθηγητής στον Τομέα Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Παναγιώτου, συζήτησαν με τον Δημοσιογράφο Γιάννη Ριζόπουλο για τις «Πολιτικές ελευθερίες, Δημοκρατία, Ενημέρωση και Παραπληροφόρηση». Όπως διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό παραπλανητικών πληροφοριών αφορούν σε θέματα υγείας, ενώ στο διαδίκτυο οι ψευδείς ειδήσεις είναι έξι φορές περισσότερες απ ότι οι πραγματικές. Οι συνομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη του «fact checking», του ελέγχου δηλαδή των γεγονότων που προβάλλονται, όπως και στα εργαλεία για τη διακρίβωση των ειδήσεων.

Ένα τέτοιο είναι και η εργαλειοθήκη του προγράμματος www.check4facts.gr, με συνεργαζόμενους φορείς το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά.

• Βιώσιμη διαχείριση πόρων – Κυκλική Οικονομία

Πόσο έτοιμη είναι η χώρα για τη μετάβαση σε μια εποχή με κλιματική ουδετερότητα, πώς μπορούμε να οδηγηθούμε με ταχύτερα βήματα στην κυκλική οικονομία; Πώς διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα; Με τι ταχύτητες αναπτύσσεται η ηλεκτροκίνηση;

Ένας διάλογος με τον Κωνσταντίνο Αραβώση, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλο, τον Μιχάλη Γεράνη Πρόεδρο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και την Ηλέκτρα Παπαδοπούλου, Χημικό, Σύμβουλο Βιώσιμης Οικονομίας, Πρόεδρο του Ελληνικού Φόρουμ Βιο-Οικονομίας, που συντόνισε η Δημοσιογράφος του ΑΠΕ/ΜΠΕ και AΝΤ1 Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Αστική Υγεία και τη Βιωσιμότητα χαιρέτισε ο Γ.Γ. της ΓΓΕΚ, Θανάσης Κυριαζής, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Συνέδριο έρχεται την κατάλληλη ώρα

Ο ίδιος σημείωσε ότι, στη διάρκεια της πανδημίας, το ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας αποδείχθηκε ότι είναι το μεγάλο «brand name» της. Και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αναμένεται να διαχυθούν στην πράξη μέσω και των έργων που θα προκηρυχθούν.

Η πανδημία, ανέδειξε ευκαιρίες και δυνατότητες. Ανέδειξε τη δύναμη, την αλληλεγγύη και την ευρηματικότητα των Ελλήνων, τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας χαιρετίζοντας το Συνέδριο αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διάρκεια της πανδημίας.

Χαιρετισμό απεύθυναν, εκ μέρους του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Ιακώβου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, στη διάρκεια του χαιρετισμού του μίλησε για τη μετατροπή του Συνεδριακού Φορέα σε Κοινωνικό Φορέα σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, υπενθυμίζοντας ότι στον χώρο λειτούργησε το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο της χώρας.

Το Συνέδριο μεταδόθηκε από τη σελίδα ζωντανών μεταδόσεων από το site του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Αριστετελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ Helexpo.

Check Also

Μικρότερη η επίπτωση της πανδημίας στην ψυχική υγεία παγκοσμίως από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί

Η ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως δεν επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια …