Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Το 1/3 των ασθενών με κορονοϊό εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό την 5η μέρα μετά το θετικό τους τεστ

Το 1/3 των ασθενών με κορονοϊό εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό την 5η μέρα μετά το θετικό τους τεστ

Σχεδόν διπλάσιοι άνθρωποι συνεχίζουν να μεταδίδουν τον κορονοϊό κατά την πέμπτη ημέρα από τη διάγνωσή τους και την αυτο-απομόνωσή τους, σε σχέση με την έβδομη ημέρα. Σχεδόν ο ένας στους τρεις (31%) είναι ακόμη μολυσματικός κατά την πέμπτη ημέρα μετά από το θετικό διαγνωστικό τεστ, έναντι ποσοστού 16% (περίπου ένας στους έξι) κατά την έβδομη ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των βρετανικών υγειονομικών Αρχών.

Σύμφωνα με τον Independent, η μελέτη μοντελοποίησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), εκτιμά επίσης ότι μόνο το 5% των ανθρώπων (ένας στους 20) είναι ακόμη δυνατό να μεταδώσει τον κορονοϊό δέκα ημέρες μετά τη διάγνωσή του με τεστ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μετάδοση του ιού φαίνεται να πραγματοποιείται κατά το αρχικό στάδιο της λοίμωξης, και όχι σε προχωρημένο.

Οι ΗΠΑ μείωσαν την περίοδο απομόνωσης από δέκα σε πέντε ημέρες τον προηγούμενο μήνα, και η Βρετανία σκέπτεται να κάνει το ίδιο από τις επτά (που είναι σήμερα) στις πέντε ημέρες. Τα νέα ευρήματα δείχνουν, πάντως, ότι μετά την πέμπτη ημέρα από τη διάγνωση του κορονοϊού, ένας όχι αμελητέος αριθμός ανθρώπων δυνητικά μπορεί ακόμη να τον μεταδώσει σε άλλους, εάν δεν τηρεί ο ίδιος και οι γύρω του τις δέουσες προφυλάξεις (μάσκα, αποστάσεις κ.ά.).

Προς το παρόν, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει κατά πόσον θα προχωρήσει στη σύντμηση της αυτο-απομόνωσης στις πέντε ημέρες, μετά την προηγούμενη μείωση από τις δέκα ημέρες στις επτά. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιρένε Πέτερσεν του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση θα πυροβολήσει μόνη της το πόδι της, εάν προχωρήσει σε μείωση στις πέντε ημέρες. Εάν ‘απελευθερώσεις’ τους ανθρώπους μετά τις πέντε ημέρες, κερδίζεις ένα ορισμένο ποσοστό εργατικού δυναμικού, αλλά εάν το ένα τρίτο από αυτούς είναι ακόμη μολυσματικό, μπορεί ως συνέπεια να χάσεις έναν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Νέο τεστ ανιχνεύει αντισώματα κατά του κορονοϊού στα ούρα

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τεστ ούρων που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία αντισωμάτων κατά του κορονοϊού …