Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Το φάρμακο στο επίκεντρο της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής

Το φάρμακο στο επίκεντρο της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής

«Το φάρμακο είναι η λύση και όχι το πρόβλημα. Η δομική αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, όπως οι υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις -μέσω των οποίων ο κλάδος δίνει 1 στα 4 φάρμακα δωρεάν– και οι οποίες αποτελούν σημαντική τροχοπέδη για την ανάπτυξη, είναι στη σωστή μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Για να υπάρξει ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας, θα πρέπει η Πολιτεία να επενδύσει στην καινοτομία και την έρευνα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κατά το χθεσινό δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο ΣΦΕΕ και στο οποίο συμμετείχαν πολιτικοί, σύλλογοι ασθενών, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού χώρου και δημοσιογράφοι.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), κ. Μιχάλης Μασουράκης και η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ», κα Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου.

Ο κ. Πιτσιόρλας αναφερόμενος στη σημασία του Κλάδου του φαρμάκου στην Εθνική οικονομία, τόνισε ότι η ανάπτυξη της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας κατέχει κεντρική θέση στη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας και η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διεθνή προορισμό επιλογής για την κλινική έρευνα και τον προκλινικό έλεγχο. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως η χώρα μπορεί να αποτελέσει κέντρο παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων και να πρωταγωνιστήσει στις νέες τάσεις παραγωγής νέας γενιάς και νέου τύπου φαρμάκων. «Πρέπει να γίνουν πολλά και πρώτα απ’ όλα να αντιμετωπιστούν με τον πιο ορθολογικό και δίκαιο τρόπο τα προβλήματα του κλειστού προϋπολογισμού του συστήματος Υγείας, λόγω κρίσης, και τα προβλήματα της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων με σύγχρονες και τεχνολογικά εξελιγμένες μεθόδους. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου είναι ήδη στο δρόμο αυτό», σημείωσε στο τέλος ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στις μακροοικονομικές εξελίξεις και τη συμβολή των επενδύσεων, της έρευνας και της καινοτομίας του φαρμακευτικού κλάδου στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, υπογράμμισε τα εξής κεντρικά σημεία:

  • Σε μία χώρα, που παρουσιάζει γενικώς υστερήσεις σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, ο τομέας του φαρμάκου αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης στον χώρο αυτό. Και σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη πολιτικών διασύνδεσης ερευνητικών φορέων, πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του άρθρου 22 του αναπτυξιακού νόμου 4146/2013 αναφορικά με την ενίσχυση συνεργασιών δικτύωσης, πρέπει να αποτελεί στρατηγικό στόχο.
  • Βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία της φαρμακευτικής βιομηχανίας με το κράτος, για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου στήριξης της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στον κλάδο.
  • Στόχος είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών και σε βασικό προορισμό ιατρικών συνεδρίων και ιατρικού τουρισμού.
  • Η συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας, του κράτους και της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας είναι απαραίτητη για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρει ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος της ψηφιακής υγείας.
  • Η φαρμακευτική βιομηχανία θα μπορούσε να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, που στοχεύει στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων.
  • Ο εγχώριος φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να συμμετάσχει σε αυτές τις δραστηριότητες, εάν οριστεί ένα επαρκές και λειτουργικό πλαίσιο διασύνδεσης και συνεργασίας των παραγωγικών φορέων, με στόχο την εκατέρωθεν βελτιστοποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν ως εξαγώγιμο προϊόν.

Από την πλευρά του, ο κ. Μασουράκης τόνισε την ανάγκη μιας συντονισμένης προσπάθειας αλλαγής του μείγματος πολιτικής, ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διάσταση του προγράμματος. Η μείωση του φορολογικού βάρους με ταυτόχρονη αξιόπιστη μείωση της φοροδιαφυγής μέσω καθιέρωσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, η εισαγωγή ενός συστήματος υπεραποσβέσεων 200% στις δαπάνες επενδύσεων, η δημοπράτηση όλων των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων, η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, η ταχεία άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η πρόσβαση του δημοσίου στις αγορές, μπορούν συνδυαστικά, εάν ανακοινωθούν όλα μαζί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών που έχει τρωθεί.

Η κα Γαβριηλίδου, υπογράμμισε ότι «θεωρούμε απαραίτητη τη θεσμοθέτηση Εθνικής Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και την ύπαρξη μίας Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής, με στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, χωρίς καθυστερήσεις. Oι όποιες αλλαγές συντελούνται στο χώρο της Υγείας είναι απαραίτητο να γίνονται με επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του. Η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και στο βωμό του εμπορικού κέρδους ή στην βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους, δεν πρέπει να θυσιάζεται ούτε μία ανθρώπινη ζωή. Ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής», θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για αυτή την ανθρωποκεντρική προσέγγιση».

Check Also

Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο: Μετά το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, οι στόχοι για ολιστική αντιμετώπιση της νόσου

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) διοργάνωσε χθες συνάντηση εργασίας με το Υπουργείο Υγείας, εκπροσώπους …