Ο τομέας του φαρμάκου άρχισε, επιτέλους, να κινείται και στο προσεχές διάστημα αναμένονται και οι πρώτες σοβαρές αποφάσεις, όπως είναι το… ταλαίπωρο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, που τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσε να βρει την συνταγή για την ομαλή έκδοσή του.
Η τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θέτει την πρώτη βάση για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων, με φρένο στις αυξήσεις, αλλά και μειώσεις τιμών σε συγκεκριμένα σκευάσματα, που δεν θα ξεπερνούν το 7% σε σχέση με το προηγούμενο Δελτίο.
Αμέσως μετά την εν λόγω τροπολογία, ολοκληρώθηκε και το παζλ της νέας σύνθεσης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, μαζί με τους νεοδιορισθέντες αντιπροέδρους, Ελευθέριο Πάλλη και Χαράλαμπο Κανδηλώρο, θα κληθούν να εκσυγχρονίσουν έναν Οργανισμό, ο οποίος εδώ και χρόνια παραμένει εγκλωβισμένος στην γραφειοκρατία και σε βραδύκαυστους μηχανισμούς που τον καθιστούσαν δυσλειτουργικό.
Η επαναφορά του ΕΟΦ σε… ομαλούς για τα επίπεδα της εποχής ρυθμούς απαιτεί σκληρή δουλειά, πολιτική βούληση και συνεργασία. Και γενικότερα, η επίτευξη μιας υγιούς ισορροπίας στον χώρο του φαρμάκου, η οποία θα περιλαμβάνει την εξοικονόμηση πόρων και την βιωσιμότητα του συστήματος, με την παράλληλη ομαλή λειτουργία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και την ικανοποίηση των ασθενών από τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τις θεραπείες τους, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτο.
Θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των νέων φαρμάκων, ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στην καινοτομία και να μην εξαρτάται η ποιότητα της ζωής τους, ή ακόμη και η ίδια η ζωή τους, από αυθαίρετους λογιστικούς υπολογισμούς. Θα πρέπει να διορθωθούν τα λάθη των παλαιότερων τιμολογήσεων, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών κυκλοφορίας νέων φαρμάκων αλλά και για την διεξαγωγή κλινικών μελετών, να υπάρχει σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης των ελλείψεων αλλά και των παράνομων διακινήσεων και, γενικότερα, να έχουμε έναν «ζωντανό» οργανισμό, που να αντιλαμβάνεται, να σχεδιάζει και να δρα άμεσα και στοχευμένα.
Όλοι οι τομείς της Υγείας επιβάλλεται πλέον να έχουν ένα σύγχρονο πρόσωπο και να σχεδιάζουν μακροπρόθεσμες πολιτικές για ένα καλύτερο μέλλον και όχι να αρκούνται σε πρόσκαιρες λύσεις, που απλά θα μεταφέρουν το πρόβλημα στους επόμενους…
Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου