Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Το ελληνικό φάρμακο στα όριά του

Το ελληνικό φάρμακο στα όριά του

Και μετά την τρόικα τι; Τα μνημόνια ήσαν μια κάποια λύσις… Και αφού η «λύσις» αυτή… αποχώρησε μετά πανηγυρικών δηλώσεων, τώρα θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις και να δουλέψουμε, επιτέλους, στοχευμένα στους τομείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Ανάμεσα σε αυτούς και το ελληνικό φάρμακο, το οποίο με τη φαρμακευτική πολιτική (;) των τελευταίων χρόνων έφτασε στα όριά του. «Δημιουργείται μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων», τονίζει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων. Η άμεση και έμμεση φορολογία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων φτάνει στο 70% του τζίρου τους, ποσοστό 4 φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΠΕΦ, περισσότερα από 600 παλιά και οικονομικά ελληνικά φάρμακα, με τιμές κάτω των 5 ευρώ, αναμένεται να έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας στο αμέσως προσεχές διάστημα λόγω των δυσβάστακτων υποχρεωτικών επιστροφών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Τα μνημόνια είχαν 2 στόχους: τη μείωση της δαπάνης στο 1,945 δις ευρώ και την αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων στο 50% της αγοράς. Το πρώτο έγινε. Κανένας δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη διείσδυση των γενοσήμων. Κανένας δεν ασχολήθηκε με την ορθολογική χρήση των φαρμάκων και τη σωστή κατανομή της δαπάνης», λέει από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος, συμπληρώνοντας ότι, αν δεν αλλάξει κάτι, «το μέλλον δεν θα είναι ευοίωνο».

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν καταθέσει προβληματισμούς, ενστάσεις, προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ποτέ δεν βρέθηκαν «πρόθυμα αυτιά», αξιόπιστοι συνομιλητές για να μπορέσουν να πάνε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα.

Όσα μέτρα έχουν ληφθεί για το φάρμακο, στηρίχτηκαν σε μία «μπακαλίστικη» λογική, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς να εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, και με μόνο γνώμονα το να «μας βγουν τα νούμερα». Η μόνιμη εξήγηση και δικαιολογία, όταν αντιδρούσε κάποιος, ήταν τα μνημόνια. Όποιο μέτρο ήθελε σχεδιασμό, ήθελε δουλειά, έμπαινε στην άκρη. Κι ας το επέβαλλαν τα μνημόνια. Αυτή η επιλεκτική ακοή, όραση, δράση, μας έφτασε σε αυτό το σημείο.

Τώρα που «λύθηκαν τα χέρια», τώρα που τέλειωσαν τα μνημόνια, θα ψάξουμε ουσιαστικές λύσεις ή θα βρούμε το επόμενο πρόβλημα. Ιδού η απορία…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου

Check Also

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»: Ποια η κατάσταση με τους αναισθησιολόγους σήμερα

Καθώς η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων  …