Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Τη διαφωνία του με διατάξεις του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας εκφράζει ο ΠΙΣ

Τη διαφωνία του με διατάξεις του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας εκφράζει ο ΠΙΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του της 2ας Νοεμβρίου 2022, συζήτησε το σε διαβούλευση Σχέδιο Νόμου ΥΥΚΑ και αποφάσισε κατά πλειοψηφίαν ότι:

  • Εκφράζει τη διαφωνία του με σειρά διατάξεων του Νομοσχεδίου. Ιδιαίτερα ζητά την απόσυρση των διατάξεων που αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του ΕΣΥ. Μονόδρομο ενίσχυσης του ΕΣΥ αποτελούν οι προσλήψεις μόνιμων ιατρών και η αύξηση των μισθών τους, που παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Αυτό, εξάλλου, επιτάσσει και η σχετική απόφαση του ΣτΕ. Θέση του ΠΙΣ είναι ότι οι μόνιμοι ιατροί του ΕΣΥ πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, και να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, με μισθούς αντίστοιχους των μισθών που υπάρχουν στις χώρες της ευρωζώνης. Ζητά ουσιαστικό διάλογο, πλήρωση όλων των κενών θέσεων στο ΕΣΥ και μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών μετά από αξιολόγηση. Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών Ιατρών.
  • Ζητά την αναθεώρηση του τρόπου κρίσης των ιατρών του ΕΣΥ, μέσω αντικειμενικών κριτηρίων και μικρότερων αριθμητικά Eπιτροπών, στις οποίες δεν έχουν θέση οι Διοικητές των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ, ώστε οι διαδικασίες να διενεργούνται με ταχύτητα και με αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια. Η δημιουργία διπλών Συμβουλίων Κρίσης (ΥΠΕ και Νοσοκομείων) δεν συμβάλλει στην ταχύτητα και στην αξιοκρατία των κρίσεων.
  • Ζητά τη διασφάλιση των εκπαιδευτικών αναγκών των ειδικευομένων σε όλες τις σχετικές ρυθμίσεις, ως μοναδικό κριτήριο για τις τοποθετήσεις τους σε Κλινικές και Εκπαιδευτικά Κέντρα. Επισημαίνει ότι η θέσπιση της κυκλικής εκπαίδευσης των ειδικευόμενων προαπαιτεί τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, σύμφωνα με ενιαίο πανελλαδικό πλαίσιο, και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αφορά νοσοκομεία της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας.
  • Απαιτεί την κατ’ ελάχιστο διατήρηση των δύο εκπροσώπων του ΠΙΣ στο ΚΕΣΥ, κατ’ αναλογία της από τον Νόμο αποστολής του και την αποκλειστική υπόδειξή τους από το Δ.Σ. του ΠΙΣ.

Τέλος, επισημαίνει ότι η διαχείριση των Ελλήνων ιατρών, με τις ιδιαιτερότητες του υπερπληθυσμού και της μετανάστευσης εγκεφάλων, απαιτεί ισονομία και εξασφάλιση κοινών συνθηκών και χώρου επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης, επ’ ωφελεία των νέων ιατρών και κυρίως των ασθενών.

Check Also

Συνάντηση Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συναντήθηκε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου με εκπροσώπους της Ένωσης Ασθενών …