Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Τα προσαρμοσμένα εμβόλια κατά της Όμικρον δεν δείχνουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω από τις υπάρχουσες ενισχυτικές δόσεις

Τα προσαρμοσμένα εμβόλια κατά της Όμικρον δεν δείχνουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω από τις υπάρχουσες ενισχυτικές δόσεις

Με την Όμικρον να κυριαρχεί πλέον σε όλο τον πλανήτη, οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές προκειμένου να δημιουργήσουν ένα εξειδικευμένο εμβόλιο κατά της υπερ-μεταδοτικής αυτής μετάλλαξης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τα υπό δοκιμή εμβόλια κατά της Όμικρον δεν έχουν δείξει κάποια αξιόλογα αποτελέσματα, σύμφωνα με όσα δείχνουν σχετικά πειράματα σε ζώα.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Nature, oι πρώτες μελέτες στα ζώα δείχνουν ότι μία ενισχυτική δόση ειδικά κατά της Όμικρον, δεν φαίνεται να προσφέρει κάποιο ιδιαίτερο όφελος, ανώτερο εκείνου της τρίτης δόσης των υπαρχόντων εμβολίων. H εικόνα που τείνει να διαμορφωθεί είναι ότι μία ενισχυτική δόση από ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο ειδικά κατά της Όμικρον δεν πρόκειται να προσφέρει και πολλά στην προσπάθεια πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.

Στο πλαίσιο αυτό, Pfizer/BioNTech και Moderna ανακοίνωσαν στο τέλος Ιανουαρίου ότι ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές εμβολίων σε ανθρώπους, ειδικά κατά της μετάλλαξης Όμικρον, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σε μερικούς μήνες.

Καθώς, λοιπόν, το τοπίο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προσαρμοσμένων εμβολίων ειδικά κατά της Όμικρον είναι ακόμα θολό, αναμένονται τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών σε ανθρώπους που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου οι επιστήμονες να βγάλουν τα τελικά τους συμπεράσματα.

Check Also

Άρχισε στη Γερμανία η πρώτη δίκη κατά της BioNTech για τις φερόμενες ως παρενέργειες του εμβολίου κατά της COVID-19

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), στη διάρκεια του πρώτου έτους της …