Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία – Ποια η διαδικασία σε περίπτωση κρούσματος

Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία – Ποια η διαδικασία σε περίπτωση κρούσματος

Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τα οποία περιγράφουν όλα τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται από τους εργαζόμενους και από τους επισκέπτες, ενώ δίνονται και οδηγίες για τη διαχείριση ενός κρούσματος.

Δεν ορίζονται ξενοδοχεία καραντίνας, ωστόσο περιγράφονται δωμάτια καραντίνας, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι ξενοδόχοι για να απομονώσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν το κρίνει απαραίτητο ο συνεργαζόμενος γιατρός. Διαφορετικά θα παραμένουν στα δωμάτιά τους.

Παρόλα αυτά, δεν διευκρινίζεται εάν και ποιος θα ελέγχει κατά πόσον θα κυκλοφορούν κανονικά στις τουριστικές περιοχές εκείνοι που διαγιγνώσκονται θετικοί.

Στην περίπτωση που βρεθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα σε κάποιο κατάλυμα:

  • Θα πρέπει να γίνεται άμεση ενημέρωση του υγειονομικού υπεύθυνου του καταλύματος, ο οποίος φροντίζει να εφαρμοστούν τα μέτρα για την απομόνωση του ασθενή στο δωμάτιό του. Στον ασθενή χορηγείται χειρουργική μάσκα.
  • Ενημερώνεται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα ή, στην περίπτωση που δεν υπάρχει, καλείται ιατρός από δομή υγείας με την οποία έχει διασυνδεθεί το κατάλυμα, για αξιολόγηση του περιστατικού. Ο ιατρός εισέρχεται στο δωμάτιο του ύποπτου κρούσματος με εξοπλισμό ατομικής προστασίας (μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, αδιάβροχες ρόμπες, γάντια).
  • Αν ο ασθενής έχει ανάγκη νοσηλείας, διακομίζεται μέσω ΕΚΑΒ (απλό/πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) προς τη μονάδα υγείας που έχει τις προδιαγραφές να νοσηλεύει ασθενείς με COVID-19 λοίμωξη.
  • Ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ από τον υγειονομικό υπεύθυνο του ξενοδοχείου αναφορικά με το ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Για τα ασυμπτωματικά θετικά άτομα ή με ήπια συμπτωματολογία που δεν χρειάζεται νοσηλεία, συστήνεται απομόνωση 5 ημερών, η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο. Αν για οποιονδήποτε λόγο υπάρξει ανάγκη μετακίνησης με μεταφορικό μέσο, αυτή γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας προσώπου υψηλής προστασίας (FFP2, KN 95).

Check Also

Συνάντηση Γεωργιάδη – Θεμιστοκλέους με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου, Μιχάλη Δαμιανό

Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους μετέβησαν στη …