Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Σύνδρομο Sjögren: 75% αδιάγνωστοι ασθενείς! Κρίσιμης σημασίας η ενημέρωση

Σύνδρομο Sjögren: 75% αδιάγνωστοι ασθενείς! Κρίσιμης σημασίας η ενημέρωση

Θέλοντας να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τις Αρχές, αλλά και τον γενικό πληθυσμό σχετικά με το σύνδρομο Sjögren, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) τονίζει και φέτος την κρίσιμη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της επαγγελματικής φροντίδας υψηλής ποιότητας για τους ασθενείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Sjögren (23 Ιουλίου).

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ίδρυμα Sjögren, το 2012 ο μέσος εκτιμώμενος χρόνος διάγνωσης ενός ασθενή ήταν σχεδόν 6 χρόνια. Σήμερα, ο μέσος χρόνος διάγνωσης είναι 2,8 χρόνια, ενώ το 75% των ασθενών είναι ακόμα αδιάγνωστο!

Η κύρια προσβολή του συνδρόμου αφορά τους εξωκρινείς αδένες και εμφανίζεται με ξηροστομία και ξηροφθαλμία. Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 ασθενείς με ξηροφθαλμία μπορεί να πάσχει από το Σύνδρομο Sjögren.

Αν και το σύνδρομο Sjögren μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε ηλικία, είναι συχνότερο στις γυναίκες μέσης ηλικίας, ενώ η αναλογία γυναικών προς άνδρες είναι 9:1, τονίζει η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Στις ΗΠΑ, περίπου 1% του πληθυσμού (κυρίως γυναίκες) προσβάλλεται από σύνδρομο Sjögren – ποσοστό παρόμοιο με εκείνο των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Στην Ελλάδα, η συχνότητα των Συνδρόμων βρέθηκε στο επίπεδο του 1,5% των ενηλίκων, σύμφωνα με πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθησεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας.

Βασικές πληροφορίες για το Σύνδρομο Sjögren

Το Σύνδρομο Sjögren ταξινομείται σε πρωτοπαθές και δευτεροπαθές, ανάλογα με το αν εμφανίζεται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα νοσήματα. Στο δευτεροπαθές Sjögren, οι ασθενείς πά­σχουν ήδη από κάποιο άλλο νόσημα του συνδετικού ιστού, όπως π.χ. Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ή Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, προτού εμφανίσουν το σύνδρομο.

Και οι δύο τύποι του συνδρόμου κατατάσσονται στις συστηματικές διαταραχές, επειδή μπορεί να προσβάλουν πολλά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα κυρίαρχα συμπτώματα είναι:

  • Ξηρά, πρησμένα, ερεθισμένα μάτια ή αίσθημα άμμου στα μάτια.
  • Ξηρό στόμα και/ή λαιμός, που προκαλεί δυσκολία στη μάσηση και κατάποση της τροφής, αναγκάζοντας τον ασθενή να πίνει συχνά νερό.
  • Αίσθημα κόπωσης.
  • Πόνος στις αρθρώσεις και αίσθημα κακουχίας.
  • Ενδεχόμενη ξηρότητα στο δέρμα, στο πεπτικό σύστημα, στο αιδοίο ή στις αναπνευστικές οδούς.

Η υπόνοια ύπαρξης Συνδρόμου Sjögren θα πρέπει να τίθεται από κάθε γιατρό που βλέπει έναν ασθενή με έντονη ξηρότητα των βλεννογόνων ή διόγκωση των παρωτίδων (οφθαλμίατρο, οδοντίατρο, ΩΡΛ, παθολόγο, γενικό ιατρό κ.ά.). Ακολούθως, θα πρέπει να διερευνάται η περίπτωση του ασθενή για τη διαπίστωση αντικειμενικών σημείων φλεγμονής ή βλάβης των αδένων και τον αποκλεισμό άλλων αιτίων ξηροστομίας και ξηροφθαλμίας.

Θεραπευτικά χορηγούνται ανοσοτροποιητικά φάρμακα, ανάλογα με την κλινική έκφραση του συνδρόμου και τα όργανα που προσβάλλει.

Στο τμήμα της Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο ΠΓΝΣ «Λαϊκό», με Διευθυντή τον καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας ΕΚΠΑ, κο Αθ. Τζιούφα, παρακολουθείται μεγάλος αριθμός ασθενών με σύνδρομο Sjögren, ενώ γίνεται ενεργός έρευνα βάσει όλων των σύγχρονων πρωτοκόλλων για τη διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν:

  • Να καλέσουν τη Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.: 210-8237302 (Δευ-Πα, 10:00 – 16:00)
  • Να στείλουν e-mail στα helpline@arthritis.org.gr και info@arthritis.org.gr

Check Also

Μελάνωμα: Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, και αυτό που το κάνει …