Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Σωτήρης Τσιόδρας: Μπορεί κάποιος να νοσήσει από γρίπη και από τον νέο κορονοϊό ταυτόχρονα

Σωτήρης Τσιόδρας: Μπορεί κάποιος να νοσήσει από γρίπη και από τον νέο κορονοϊό ταυτόχρονα

Πλησιάζει η περίοδος του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη και ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς είναι κατά το κατά πόσο μπορεί κάποιος να νοσήσει τόσο από την «κλασική» γρίπη, όσο και από το νέο κορονοϊό ταυτόχρονα.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη, αν η γρίπη και η κυκλοφορία της μέσα από τον κορονοϊό θα αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα το χειμώνα. «Περιμένουμε την εμπειρία των χωρών του νοτίου ημισφαιρίου όπου κυκλοφορεί η γρίπη μαζί με τον κορονοϊό, όπως στην Αυστραλία αυτή την εποχή, για να δούμε τα συμπεράσματα αν η κυκλοφορία ενός ιού οδηγεί στον περιορισμό της κυκλοφορίας ενός άλλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν συνλοιμώξεις κορονοϊού, αναπνευστικών ιών με γρίπη και στην Ελλάδα.

«Υπάρχει από την άλλη μεριά, η χαρακτηριστική ιδιότητα κάποιων ιών να καταστέλλουν άλλους, εφόσον μπουν στον οργανισμό και συνδεθούν με τον υποδοχέα. Αλλά φαίνεται ότι ο υποδοχές αυτού του ιού είναι διαφορετικός από τον υποδοχέα της γρίπης», εξήγησε ο καθηγητής.

«Άρα άνετα αν κάποιος εκτεθεί και στα δύο, θα νοσήσει και από τα δύο και μπορεί να νοσήσει και πιο σοβαρά από τον υπόλοιπο πληθυσμό που θα κολλήσει μόνο το ένα ή το άλλο. Και φυσικά, στα γηροκομεία είναι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας το να μην εκτεθούν ούτε στη γρίπη, ούτε στον κορονοϊό. Για αυτό είναι σημαντικό για τη γρίπη να υπάρχει ακόμα ένα παραπάνω βήμα, η απόλυτη προστασία, όπως την ονομάζω εγώ. Ας μην είναι απόλυτη, αλλά πρέπει να είναι η απόλυτη στο μέτρο του εφικτού.

Το εμβόλιο, η έγκαιρη χορήγηση του αντιϊκού φαρμάκου, γιατί έχουμε αντιϊκό φάρμακο για τη γρίπη. Και εάν χρειαστεί και η χορήγηση του αντιϊκού για τον κορονοϊό», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Check Also

Έξαρση κοκκύτη: Ήδη 34 κρούσματα στην Ελλάδα το 2024 – Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν …