Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΣΦΕΕ: Οι προτάσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων

ΣΦΕΕ: Οι προτάσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων

Σε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) συνόψισε τις προτάσεις του σχετικά με το σοβαρό θέμα της έλλειψης φαρμάκων που αντιμετωπίζει (και) η χώρα μας, οι οποίες είχαν συζητηθεί στις αρχές του χρόνου σε σχετική συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Σε συνέχεια της συνάντησής μας (στο Υπουργείο Υγείας την 02/01/2023) για το θέμα των ελλείψεων, επανερχόμαστε με δύο προτάσεις που συζητήθηκαν επιγραμματικά.

Πιο συγκεκριμένα:

α) Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης: Όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες από τον Μάιο του 2016, σε καθημερινή βάση, δηλώνουν ψηφιακά στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ, έτσι θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι στην αλυσίδα διακίνησης. Με αυτό τον τρόπο ο ΕΟΦ δύναται να ελέγξει την πορεία της προμήθειας ενός φαρμάκου και να το συγκρίνει με άλλες περιόδους. Την ίδια διαφάνεια αιτούμαστε και για το χονδρεμπόριο.  

β) Η δεύτερη πρόταση μας είναι κάθε προϊόν για το οποίο μια φαρμακευτική εταιρεία δηλώνει περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη στη σχετική πλατφόρμα του ΕΟΦ, να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγών μέχρι τη λήξη του διαστήματος έλλειψης.  

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Πολιτεία έχει επιλέξει να έχει τις πιο φτηνές τιμές φαρμάκων στην Ευρωζώνη και, όπως είχαμε επικοινωνήσει, 1.300 φάρμακα είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή αυτής (πολλά εξ αυτών είναι μοναδικά). Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι, αφ’ ενός, οι αποσύρσεις αυτών των φτηνών φαρμάκων που τώρα, λόγω αύξησης κόστους είναι πιο πιθανές και, αφ’ ετέρου, οι παράλληλες εξαγωγές λόγω του τεράστιου περιθωρίου κέρδους για τον μεσάζοντα .

Εφόσον οι ανωτέρω συνθήκες δεν αλλάζουν, θα πρέπει το Υπουργείο και η εποπτεύουσα αρχή (ΕΟΦ) -παρά την υποστελέχωση- να εφαρμόζουν ένα σύστημα συνεχών ελέγχων που θα διαφυλάττουν πρωτίστως τη Δημόσια Υγεία.

Check Also

Θετική η απάντηση της Πολιτείας για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μέσω της Επιτροπής για το Clawback που δημιούργησε, έδωσε δυνατότητα στους …