Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνεργασία ΕΟΔΥ – IHI για πρόληψη και έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής

Συνεργασία ΕΟΔΥ – IHI για πρόληψη και έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής

Το Ινστιτούτο Βελτίωσης Φροντίδας Υγείας (Institute of Health Care Improvement) πραγματοποίησε τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, με επίκεντρο την πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας. Το IHI είναι ηγέτης στον τομέα αυτόν και καινοτομεί στην εξαγωγή αποτελεσμάτων όσον αφορά στη βελτίωση του επιπέδου της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως παρέχοντας εργαλεία και πόρους σε συνεργαζόμενους οργανισμούς μέσω εκπαιδευτικών επισκέψεων, συνεδρίων και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Στην πρώτη φάση του σχεδίου δράσης για την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής θα συμμετάσχουν 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την περαιτέρω αύξηση του αριθμού αυτού στο προσεχές μέλλον που θα αποτελεί και την δεύτερη φάση του προγράμματος.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συμμετείχαν ανώτερα στελέχη προσωπικού και ενδιαφερόμενοι φορείς από τα 10 νοσοκομεία (πάνω από 100 άτομα) στο πλαίσιο της συνεργασίας για την πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας. Το IHI έχει συνάψει με μεγάλη επιτυχία ανάλογες συνεργασίες σε πολλές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Βραζιλία. Τα δίκτυα συνεργασίας συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ατόμων από νοσοκομεία και κλινικές με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της υγείας. Τα αποτελέσματα από τις συνεργασίες αυτές είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά στη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας.

Το ΙHΙ κλήθηκε σε διαβούλευση για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη και τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Η ιδιαίτερη αυτή πρωτοβουλία για την υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα περιλαμβάνει τους περισσότερους βασικούς φορείς σε αυτό το θέμα, όπως το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΔΙΠΥ, το CLEO, την Ελληνική Εταιρεία Πρόληψης Λοιμώξεων και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσω του Προγράμματος Πρωτοβουλία Για την Υγεία.

Check Also

Γεωργιάδης: Σκέψεις για δοκιμαστική εφαρμογή A.I. συστήματος διαλογής σε ελληνικό νοσοκομείο

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για έλεγχο της …