Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Στη Σάμο ο Ξανθός

Στη Σάμο ο Ξανθός

Περιοδεία στη Σάμο πραγματοποίησε την Τετάρτη, 27 Ιουνίου, ο Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή του νησιού, Δημήτρη Σεβαστάκη.

Ο Υπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) στο Καρλόβασι και, αφού ξεναγήθηκε στους χώρους της δομής, πραγματοποίησε συνάντηση με όλο το προσωπικό, το οποίο του εξέθεσε τα υφιστάμενα προβλήματα (π.χ. έλλειψη οδηγών ΕΚΑΒ, ανάγκη επικαιροποίησης των Οργανισμών κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αυτή την περίοδο τα Κέντρα Υγείας είναι στην «πρώτη γραμμή» ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά στα νησιά που έχουν μεγάλο πληθυσμό ευθύνης όπως η Σάμος, η οποία αποτελεί πύλη εισόδου προσφύγων, διαθέτει Πανεπιστήμιο, αλλά και δέχεται πολλούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.  Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για την προκήρυξη 400-450 θέσεων μόνιμου προσωπικού, οι οποίες αναμένεται να προκηρυχθούν  άμεσα και αφορούν μόνο τα ΚΥ, καθώς και για την πρόσληψη επικουρικών γιατρών και προσωπικού με τη νέα διαδικασία που έχει νομοθετηθεί, βάσει της οποίας το προσωπικό θα προσλαμβάνεται  μέσα σε 15 μέρες, και όχι μετά από 6 μήνες. Επιπλέον, σημείωσε ότι έχει επέλθει σε σημαντικό βαθμό και ομαλοποίηση στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών, συγκριτικά με το 2015.

Ακολούθως, ο Υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Ν. Κατρακάζο, με τον οποίο συζήτησε για το προσφυγικό και για την ανάγκη για ενίσχυση της στελέχωσης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) με ιατρικό προσωπικό.

Η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα προσφύγων και μεταναστών ήταν το ζήτημα που μονοπώλησε και την επόμενη συνάντηση του κ. Ξανθού με τον δήμαρχο Σάμου, κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το πρόβλημα υποστελέχωσης στα ΚΥΤ οφείλεται στην περιορισμένη δεξαμενή γιατρών λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό, επεσήμανε ωστόσο ότι τα σενάρια περί «υγειονομικής βόμβας» διαψεύστηκαν εντελώς. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα για επαναπρόσληψη των ίδιων εργαζομένων στα ΚΥΤ όταν λήξει η σύμβασή τους, αλλά και ότι θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίων προκειμένου να αναβαθμιστούν κτιριακά τα αγροτικά ιατρεία.

Η περιοδεία στη Σάμο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Νοσοκομείο του νησιού, προκειμένου να παραβρεθεί στον δημόσιο απολογισμό της Διοίκησης, αλλά και να πραγματοποιήσει ανοιχτή συζήτηση με όλους τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό. Ωστόσο, τα ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και των Νοσοκομειακών Γιατρών αρνήθηκαν να συμμετάσχουν  στη διαδικασία, κάνοντας λόγο για «φιέστα» και ζήτησαν να συναντήσουν κατ’ ιδίαν τον Υπουργό. Αν και ικανοποίησε το αίτημά τους, ο κ. Ξανθός εξέφρασε την ενόχλησή του, επισημαίνοντας ότι η λογοδοσία της Διοίκησης του νοσοκομείου  στους εργαζόμενους και στην κοινωνία  για τα πεπραγμένα της αποτελεί μια ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία, επομένως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «φιέστα».

Check Also

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»: Ποια η κατάσταση με τους αναισθησιολόγους σήμερα

Καθώς η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων  …