Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής o Μ. Βλασταράκος σχετικά με την ΠΦΥ

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής o Μ. Βλασταράκος σχετικά με την ΠΦΥ

Την αντίθεση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και άλλες διατάξεις» εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδρίασε την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017.

Όπως ανέφερε ο κ. Βλασταράκος, το Σχέδιο Νόμου βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις διαχρονικές και πάγιες θέσεις του ΠΙΣ. Γι’ αυτό:

Ο ΠΙΣ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τον οικογενειακό ιατρό ως «gatekeeper».

Ο ΠΙΣ είναι αντίθετος με την εκχώρηση ιατρικών πράξεων σε άλλους επαγγελματίες υγείας.

Ο ΠΙΣ θεωρεί απαραίτητο τον εθνικό σχεδιασμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο οποίος θα έχει προοπτική, πέραν των διαφόρων κυβερνήσεων και θεωρεί ότι είναι αναγκαία:

– Η στελέχωση των δημόσιων δομών με ιατρούς βασικών ειδικοτήτων και λοιπό προσωπικό.

– Η λειτουργία Αστικών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα έχουν όλες τις ειδικότητες και θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση.

– Η δημιουργία ανεξάρτητων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από περιστατικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να επιτρέψουν στους νοσοκομειακούς ιατρούς, ο αριθμός των οποίων είναι αρκετά μειωμένος, να παρέχουν υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Βλασταράκος σημείωσε ότι η χώρα μας παράγει ιατρούς ειδικοτήτων, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρέπει να αξιοποιηθούν, να συμβληθούν (όσοι το επιθυμούν) με τον ΕΟΠΥΥ με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, μέσα από συλλογική σύμβαση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, και όχι με πάγια αντιμισθία, όπως προβλέπεται στο Νομοσχέδιο.

– Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις νησιωτικές, ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, με κίνητρα οικονομικά και όχι μόνο.

– Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας υγείας κάθε πολίτη και ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου.

– Η αύξηση των δαπανών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και για την υγεία γενικότερα, οι οποίες είναι πολύ χαμηλές, είναι προϋπόθεση για να μπορέσει να στεριώσει και να έχει προοπτική οποιοδήποτε σύστημα ΠΦΥ.

– Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη.

Η συλλογική σύμβαση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους θα συντελέσει στη βοήθεια της Κοινωνίας και του Συστήματος ΠΦΥ για την κάλυψη των αναγκών, αλλά αυτό δεν πρέπει να ακυρώνεται στην πράξη, καθώς το Νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι θέσεις των ιατρών θα προκηρύσσονται κεντρικά από το Υπουργείο. Συνεπώς, ο ΠΙΣ θεωρεί ότι οι ανάγκες δεν θα καλύπτονται λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών.

Τέλος, ο κ. Βλασταράκος υπογράμμισε ότι η ΠΦΥ είναι η βάση του Συστήματος Υγείας και εάν δεν «χτιστεί» σε στέρεα βάση, ολόκληρο το σύστημα θα καταρρεύσει. Κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της αξιοποίησης του ιατρικού δυναμικού της χώρας και της εξάλειψης φαινομένων, όπως αυτό της μετανάστευσης άξιων επιστημόνων, της υποαπασχόλησης και της ανεργίας.

Check Also

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: «Η Υγεία μου, δικαίωμά μου»

Με το φετινό μήνυμα My health, my right (Η Υγεία μου, δικαίωμά μου) ο Παγκόσμιος …