Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Σταθεροί οι επιδημιολογικοί δείκτες δύο εβδομάδες μετά την πρώτη χαλάρωση – Πού κινήθηκαν περισσότερο οι Έλληνες αυτές τις μέρες

Σταθεροί οι επιδημιολογικοί δείκτες δύο εβδομάδες μετά την πρώτη χαλάρωση – Πού κινήθηκαν περισσότερο οι Έλληνες αυτές τις μέρες

Δύο εβδομάδες μετά το πρώτο βήμα άρσης του lockdown η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, χωρίς όμως να επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες. «Όλα τα βασικά στοιχεία, από τα θετικά κρούσματα μέχρι -δυστυχώς- τα θύματα,  έχουν ως μέσοι όροι παραμείνει σταθερά. Το ίδιο διάστημα, οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείες βαίνουν μειούμενες. Παράλληλα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά κατά 33% μεσοσταθμικά τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο όπου ήταν σε εφαρμογή τα πλέον περιοριστικά μέτρα. Μόνη εξαίρεση, όπως είναι προφανές, ήταν η παραμονή στην κατοικία που μειώθηκε κατά 26%. Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε είδη α’ ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα με 51%. Ακολούθησε η μετάβαση σε πάρκα και χώρους αναψυχής με 47%, ενώ η χρήση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυξήθηκε μεν πανελλαδικά, αλλά συγκρατημένα κατά 21%. Παρότι, ένα σημαντικό κομμάτι της τήλε-εργασίας παρέμεινε, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων ενίσχυσε τη μετάβαση σε χώρους εργασίας κατά 21%.

Αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

«Το ενδιαφέρον εύρημα είναι πως ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου έχει εμφανίσει αύξηση 8% σε σχέση με πέρυσι. Η επιβολή των μέτρων ενδεχόμενα να συμπίεσε περαιτέρω τη χρήση μετρητών και να οδήγησε στη μεταστροφή σε ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα υγειονομικοί για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού μέσω χαρτονομισμάτων, ή και πρακτικοί, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε ATM και τράπεζες.  Συμπερασματικά, οι πρώτες δύο εβδομάδες σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, έχουν στεφθεί με επιτυχία όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος», εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Check Also

ΕΟΔΥ: 41 κρούσματα coxsackie στην περιοχή της Λάρισας τις τελευταίες 3 εβδομάδες

Η λοίμωξη από ιό coxsackie αποτελεί ιογενές νόσημα, συχνά της πρώιμης παιδικής ηλικίας, με  συνήθη …