Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου
Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας για το σχέδιο της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα. Ήδη χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες.
Η επίσημη ανακοίνωση της χαλάρωσης των μέτρων αναμένεται να γίνει με διάγγελμα του Πρωθυπουργού μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ειδικά μαθηματικά εργαλεία θα καθορίζουν την ένταση των μέτρων
«Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται, το R0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων, που θα γίνει σταδιακά, όπως έχω πει και με προσοχή. Έχουν αναπτυχθεί από επιστήμονες της χώρας μας στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κάποιοι από αυτούς είναι μέλη της Επιτροπής», ανέφερε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν τις τάσεις επιδημίας, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας, ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων, όταν αυτή χρειάζεται, με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας».
Αυτό που θέλουν να προλάβουν οι Ειδικοί είναι μία επανάκαμψη της πανδημίας, που θα ανατρέψει την μέχρι τώρα πολύ καλή πορεία της χώρας μας. «Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η κλιμάκωση της επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλες στις περιοχές της χώρας, ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα τυχόν επιδημική έξαρση, όπως έγινε και σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό στην περιοχή της Ερμιονίδος αυτές τις μέρες», εξηγεί ο κ. Τσιόδρας.
Με βάση αυτήν την επιδημιολογική απεικόνιση, θα κρίνεται σε κάθε βήμα αν ενδείκνυνται ακόμα περαιτέρω χαλάρωση, αναμονή ή κλιμάκωση των μέτρων, σε συνδυασμό με τους επιδημιολογικούς δείκτες, οι οποίοι αφορούν στην επάρκεια των συστήματος υγείας, το ποσοστό κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία και τυχόν άνοδο των νοσηλειών στις ΜΕΘ.
Σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία κατέχει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και εισηγείται για καίρια θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, όπως π.χ. για την επέκταση των κριτηρίων για τους εργαστηριακούς ελέγχους, αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων.
«Σχετικά με τα σχολεία, για τα οποία αυτές τις μέρες γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση, θέλω να τονίσω πως η επιστημονική μας Επιτροπή θα εισηγηθεί και για αυτό το θέμα προς την ηγεσία του Υπουργείου, πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και την προστασία των παιδιών – που ανήκουν, όπως ξέρετε, στις μη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ευτυχώς για όλους μας, και κινδυνεύουν λιγότερο – των γονιών, των δασκάλων και τυχόν ευπαθών ομάδων στον οικογενειακό κύκλο», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.
Ανοίγουν πρώτα τα μικρά καταστήματα αλλά με αυστηρούς κανόνες
Γύρω στις 4 Μαΐου τοποθετούν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες το πρώτο πιο «μαζικό άνοιγμα» προς την κανονικότητα, με την επαναλειτουργία μικρών καταστημάτων λιανεμπορίου, όπου όμως θα τηρούνται αυστηροί κανόνες εισερχομένων και υγιεινής. Η αρχή «μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου. Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει τα σχολεία», είπε χθες ο κ. Πέτσας.
Ειδικά στο θέμα των σχολείων, αυτό που συζητείται έντονα είναι το κατά πόσο είναι εφικτό να επιστρέψουν σύντομα στα θρανία οι μαθητές της τρίτης λυκείου, ώστε να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες.
Αν όλα πάνε καλά, εστιατόρια και καφετέριες θα ανοίξουν επίσης λίγο αργότερα, αλλά με προϋποθέσεις, όπως π.χ. να έχουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις μεταξύ τους.
Σε κάθε περίπτωση, όλα είναι υπό συζήτηση και το μόνο σίγουρο είναι πως η μετάβαση αυτή θα είναι αργή και με αυστηρές προϋποθέσεις, πάντα με σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Άλλωστε, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η παρακολούθηση θα είναι συνεχής και δεν αποκλείεται να επιστρέψουν οι περιορισμοί, όταν ξεφύγει η κατάσταση, ώστε να προστατευτεί η δημόσια Υγείας και, κυρίως, οι ευάλωτες ομάδες.