Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Πώς το εμβόλιο για τον HPV μπορεί να προστατεύσει τους άνδρες

Πώς το εμβόλιο για τον HPV μπορεί να προστατεύσει τους άνδρες

Είναι γνωστό πως το εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι δωρεάν για τις γυναίκες έως 26 ετών. Στη χώρα μας, ωστόσο, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού περιλαμβάνει και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά τον ιό HPV. Σε αυτές τις ομάδες ανήκουν και οι άνδρες έως 26 ετών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, αλλά και οι οροθετικοί άνδρες έως 26 ετών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού HPV «συστήνεται για ενήλικες άνδρες, από 19 έως 26 ετών, με συνοδές ιατρικές καταστάσεις (ομάδες αυξημένου κινδύνου) ή άλλες ενδείξεις».

Τι είναι το εμβόλιο HPV και πώς προστατεύει τους άνδρες;
Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη από κάποιους υπότυπους του ιού HPV, οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση κονδυλωμάτων. Ωστόσο, η πιθανότητα εξέλιξης των κονδυλωμάτων σε σοβαρές κακοήθειες καθιστά επιβεβλημένη τη χορήγησή του σε άνδρες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως επισημαίνει ο Δρ. Χριστόφορος Λοϊζίδης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Facemed Clinic.

Τα διαθέσιμα εμβόλια μέχρι σήμερα είναι:

  • Το Διδύναμο: ενάντια στους ογκογόνους υπότυπους 16 και 18.
  • Το Τετραδύναμο: ενάντια στους ογκογόνους υπότυπους 16 και 18, αλλά και στους μη ογκογόνους υπότυπους 6 και 11.

Ωστόσο, το εμβόλιο που γίνεται συχνότερα πλέον και έχει αντικαταστήσει τα δύο προαναφερόμενα εμβόλια είναι το εννιαδύναμο, ενάντια στους ογκογόνους υπότυπους 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, αλλά και στους μη ογκογόνους υπότυπους 6 και 11.

Κάποιοι από τους υπότυπους του HPV, τους οποίους περιλαμβάνει το εννιαδύναμο εμβόλιο, είναι υπεύθυνοι για τον καρκίνο του πρωκτού, ο οποίος εμφανίζεται σε μεγάλη συχνότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου μεταξύ των ανδρών – κυρίως στους ομοφυλόφιλους και τους οροθετικούς ασθενείς. 

Ο καρκίνος του πρωκτού και το εμβόλιο που τον προλαμβάνει
Σύμφωνα με τον ειδικό, ο καρκίνος του πρωκτού μπορεί να προκληθεί από την μετατροπή των κονδυλωμάτων στο πρωκτικό κανάλι σε κακοήθεις δερματικές αλλοιώσεις. Όπως αναφέρει ο Δρ. Χριστόφορος Λοϊζίδης, «αφορά τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, επειδή στη συγκεκριμένη σεξουαλική πράξη υπάρχει διείσδυση και, έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Οι οροθετικοί έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού λόγω της νόσου από την οποία πάσχουν ή εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι φορείς».
Για τους παραπάνω λόγους, οι ομοφυλόφιλοι άρρενες και οι φορείς/ασθενείς της νόσου HIV συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου που δικαιούνται το εμβόλιο για τον HPV δωρεάν, έως την ηλικία των 26 ετών.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να κάνει κανείς το εμβόλιο;
Ο εμβολιασμός είναι ιδανικό να γίνεται πριν το άτομο γίνει σεξουαλικά ενεργό, δηλαδή σε νεαρή ηλικία, όπου ο οργανισμός δεν έχει εκτεθεί σε κανέναν υπότυπο του ιού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ο εμβολιασμός με το HPV εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει και αργότερα στη ζωή ενός ατόμου, ακόμα και αν έχει ήδη εκτεθεί στον ιό HPV. 

Πότε και πώς πραγματοποιείται ο εμβολιασμός;
Το HPV εμβόλιο πραγματοποιείται σε 3 δόσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Έπειτα από τη λήψη της κάθε δόσης, ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στον χώρο του ιατρείου για περίπου 45 – 60 λεπτά, ώστε αν τυχόν εκδηλωθεί κάποια αλλεργική αντίδραση, να πραγματοποιηθούν έγκαιρα οι κατάλληλες ενέργειες.

Αν κάποιος έχει εμφανίσει κονδυλώματα και κάνει το εμβόλιο για τον HPV, σημαίνει ότι δεν θα επανεμφανιστούν;
Αν κάποιος έχει εκδηλώσει κονδυλώματα, αυτό σημαίνει πως έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον έναν υπότυπο του ιού HPV. Το εννιαδύναμο εμβόλιο δεν θα μπορεί πλέον να τον προστατεύσει από τον συγκεκριμένο υπότυπο του ιού, όμως θα τον προστατέψει από τους υπόλοιπους 8 υπότυπους.

Ο Δρ. Χριστόφορος Λοϊζίδης σημειώνει ότι η Facemed Clinic παρέχει τη διαδικασία του εμβολιασμού δωρεάν σε όλους. 

Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το εμβόλιο για τον HPV;
Η διαδικασία είναι απλή. Όσοι δικαιούνται το εμβόλιο δωρεάν, μπορούν να κλείσουν ένα ραντεβού με τους δερματολόγους της Κλινικής, ώστε να γίνει λήψη ιστορικού και να διασφαλιστεί ότι η λήψη του εμβολίου είναι ασφαλής γι’ αυτούς. Αν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε το εμβόλιο μπορεί να συνταγογραφηθεί. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο χωρίς επιβάρυνση, ενώ θα τους χορηγηθεί δωρεάν από το προσωπικό της Κλινικής κατόπιν ραντεβού.
Σε όσους δεν ανήκουν στις κατηγορίες που δικαιούνται τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού HPV, θα πρέπει, επίσης, να γίνει λήψη ιστορικού. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προμηθευτούν το εμβόλιο από το φαρμακείο με δική τους επιβάρυνση. Και πάλι, όμως, ο εμβολιασμός θα χορηγηθεί δωρεάν από το προσωπικό της Κλινικής.

Τέλος, επισημαίνεται πως το HPV εμβόλιο δεν αποτελεί θεραπεία για τα κονδυλώματα, αλλά τον καλύτερο τρόπο πρόληψής τους.

Check Also

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Πρόληψης Υγείας στα σχολεία

Με κύριο στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση από τη σχολική ηλικία στην υιοθέτηση υγιεινού τρόπου …