Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΠΣΦ: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τους φυσικοθεραπευτές – Πραγματοποίησαν μισό εκατομμύριο συνεδρίες μόνο τον Οκτώβριο

ΠΣΦ: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τους φυσικοθεραπευτές – Πραγματοποίησαν μισό εκατομμύριο συνεδρίες μόνο τον Οκτώβριο

Επείγον αίτημα προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – ΠΣΦ ΝΠΔΔ στις 31 Δεκεμβρίου 2020, για την κατά προτεραιότητα ένταξη των φυσικοθεραπευτών – μελών του στη πρώτη φάση εμβολιασμού έναντι της COVID-19 λοίμωξης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο ΠΣΦ, οι φυσικοθεραπευτές έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με ποικιλία περιστατικών όλων των ηλικιών, με υποκείμενα νοσήματα και με ύπαρξη συννοσηρότητας, σε οποιοδήποτε περιβάλλον εργασίας και αν εργάζονται (ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας ΠΦΥ ή κάνοντας κατ’ οίκον θεραπείες).

Ενδεικτικό της συχνότητας των επαφών των φυσικοθεραπευτών με τους ασθενείς, και συνεπώς της αυξημένης επικινδυνότητας για μόλυνσή τους από τον κορονοϊό, είναι πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τα 2.450 εργαστήρια φυσικοθεραπείας και οι φυσικοθεραπευτές κατ΄οίκον, που έχουν ενταχθεί στη συλλογική σύμβαση που έχει συνάψει ο ΠΣΦ με τον ΕΟΠΥΥ, πραγματοποίησαν, μόνο τον Οκτώβριο του 2020, 496.000 συνεδρίες φυσικοθεραπείας.

Όπως αναφέρει ο ΠΣΦ στην επιστολή του, η κάθε συνεδρία σημαίνει παραμονή του ασφαλισμένου στον χώρο του εργαστηρίου φυσικοθεραπείας από 30 έως 45 λεπτά ή και περισσότερο, ενώ στο χρονικό διάστημα της πανδημίας ένας μεγάλος αριθμός συνεδριών αφορούν ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 και χρειάζονται αποκατάσταση (κυρίως κινητική αποκατάσταση και αναπνευστική φυσικοθεραπεία).

«Ο ΠΣΦ θεωρεί ότι οι φυσικοθεραπευτές θα πρέπει πρωτίστως να είναι καλά θωρακισμένοι απέναντι στη νέα λοίμωξη, για την προστασία των ίδιων, των ασθενών τους και, κατά συνέπεια, της Δημόσιας Υγείας. Έτσι, θα λειτουργούν ως καλό παράδειγμα εφαρμογής των θεσπισμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, με την επείγουσα επιστολή μας, ζητάμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τον κλάδο μας, εντάσσοντας τους φυσικοθεραπευτές στην πρώτη φάση των εμβολιασμών.

Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα ως ΠΣΦ και αναμένουμε οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης.

Check Also

Νοσοκομείο Μεταξά: Αυστηροποίηση των μέτρων κατά του κορονοϊού για 15 μέρες

Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην κοινότητα, …