Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πρώτος θάνατος παιδιού στη χώρα μας που συνδέεται με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας

Πρώτος θάνατος παιδιού στη χώρα μας που συνδέεται με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας

Τον πρώτο θάνατο παιδιού που συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας, ανακοίνωσε χτες, 6 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ. Πρόκειται για παιδί 13 μηνών, το οποίο εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω πυρετού από διημέρου και νωθρότητας. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και, παρά τις προσπάθειες των ιατρών, δυστυχώς κατέληξε.

Μέχρι σήμερα, στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 920 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Από τα πιθανά κρούσματα που έχουν δηλωθεί παγκοσμίως, 45 (5%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 18 (2%) κατέληξαν. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Check Also

Θετική η απάντηση της Πολιτείας για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μέσω της Επιτροπής για το Clawback που δημιούργησε, έδωσε δυνατότητα στους …