Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Πρόληψη, στόχευση, συνεργασία

Πρόληψη, στόχευση, συνεργασία

Στην ανάγκη επανεξέτασης του ευρωπαϊκού πλαισίου για το φάρμακο αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, πριν από λίγες ημέρες στη Σόφια, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ. Ο κ. Ξανθός επανέλαβε πως πρέπει να δοθούν κοινές απαντήσεις σε επίπεδο ΕΕ για τα θέματα που αφορούν τα φάρμακα και την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες. Κανείς δεν αμφισβητεί τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από στοχευμένες διακρατικές συνεργασίες. Όπως, όμως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη μεγάλη σημασία που έχει και ο εντός συνόρων διάλογος.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών και το Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός, τονίζοντας την αξία τους για την εξυγίανση του συστήματος, είναι αιτήματα αρκετών χρόνων που βρίσκονται σε αναμονή. Οι εξωτερικοί σύμμαχοι είναι σημαντικοί, όταν εσωτερικά κινείσαι προς τη σωστή κατεύθυνση, προωθείς μεταρρυθμίσεις και διορθώνεις τα κακώς κείμενα. Όταν οι εκκρεμότητες παγιώνονται, τότε ο εσωτερικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς πρέπει να μπει σε προτεραιότητα, για να δεις πώς μπορείς άμεσα να επιλύσεις τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Πολιτεία θα πρέπει να συνεργαστεί με τις Ενώσεις Ασθενών, με τις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις, με όλους τους αρμόδιους φορείς που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην εξεύρεση των ενδεδειγμένων λύσεων, στα πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Οι τιμές των φαρμάκων, παλιών και καινούριων, η πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες, οι επαρκείς προϋπολογισμοί για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, ο δίκαιος επιμερισμός αρμοδιοτήτων και ευθυνών, ο έλεγχος της ζήτησης και η στόχευση στην πρόληψη είναι κάποια από τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να «πέσουν στο τραπέζι» και να ξεκινήσει ένας υγιής διάλογος από όλες τις μεριές.

Μιλάμε για μία αλυσίδα και όχι για ανεξάρτητα προβλήματα που δεν επιδρούν το ένα στο άλλο. Η πρόληψη για παράδειγμα μπορεί να εξοικονομήσει πόρους. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (23-29 Απριλίου), ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τόνισε ότι «τα εμβόλια δεν είναι θεραπεία, είναι πρόληψη της ανάγκης για θεραπεία». Η ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων μειώνει τόσο το άμεσο κόστος (ιατρική αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με τον εμβολιασμό νοσημάτων και των επιπλοκών τους), όσο και το έμμεσο κόστος (νοσηλεία, απώλεια ωρών εργασίας). Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χώρα μας δαπανά για την πρόληψη μόλις το 1,3% της συνολικής δημόσιας δαπάνης για την υγεία, με το ποσοστό αυτό να είναι το προτελευταίο ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ.

Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στα αποσπασματικά μέτρα και στις σπασμωδικές κινήσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε (πρώτα σε εσωτερικό και μετά σε ευρωπαϊκό επίπεδο), να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε. Με συνέχεια και συνέπεια.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 29 Απριλίου

Check Also

Γεωργιάδης: Σκέψεις για δοκιμαστική εφαρμογή A.I. συστήματος διαλογής σε ελληνικό νοσοκομείο

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για έλεγχο της …