Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πρόβλεψη για πάνω από 20.000 κρούσματα σήμερα

Πρόβλεψη για πάνω από 20.000 κρούσματα σήμερα

Τα νέα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά όπως και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες. Το παρήγορο στοιχείο είναι ότι το θερινό αυτό κύμα δεν πιέζει το ΕΣΥ και δεν επηρεάζει τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας (διασωληνωμένοι-θάνατοι).

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη λόγω καλοκαιριού και αύξησης της κινητικότητας του πληθυσμού.

Από τη μεριά του, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρει πως η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας, υποστηρίζοντας πως αυτό σημαίνει ότι, σήμερα Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις.

“Η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός με ήπια αύξηση της τάξης του 3%. Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης.

Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)”, υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η πρόβλεψη για πάνω από 20.000 διαγνώσεις βασίζεται στις εξής παρατηρήσεις:

1) Την Τρίτη 14 Ιουνίου είχαμε 9.109 διαγνώσεις για 48 ώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Δευτέρας του Αγ.Πνεύματος).

2) Την Τρίτη 21 Ιουνίου είχαμε 14.458 διαγνώσεις. Αύξηση μεγαλύτερη από 58% (λογικά παρατηρήθηκε πολύ μεγαλύτερη αύξηση, καθώς υπήρχαν μέσα και διαγνώσεις της Δευτέρας).

“Εντός της τελευταίας εβδομάδας βλέπουμε σταθερά αύξηση περίπου 60%. Αν υποθέσουμε ότι ακόμα δεν έχουμε μπει σε επιβράδυνση της επιδημίας, τότε λογικά θα παρατηρήσουμε πάνω από 20.000 διαγνώσεις αύριο.

Το σενάριο να έχουμε μπει σε επιβράδυνση, έχει μικρότερη πιθανότητα. Σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρήσουμε λιγότερες από 19.000 διαγνώσεις.

Αυτές οι προβλέψεις είναι ενδεικτικές και βοηθάνε να προβλέψουμε πότε η έξαρση θα οδηγηθεί στην κορύφωση”, καταλήγει ο καθηγητής.

Check Also

Θέλουμε κι άλλες, ριζικές αλλαγές

Στις περισσότερες προεκλογικές περιόδους χάνεται η ουσία του λόγου και κυριαρχούν τα πομπώδη τελεσίγραφα, οι …