Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών και τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών και τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης (30 Μαΐου) και στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ασθένεια, διοργάνωσε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου. Η Παγκόσμια Ημέρα είναι μια μέρα-ορόσημο για τους πάσχοντες και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον, καθώς έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό για την πάθηση και τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ, κα Βάσω Μαράκα, απηύθυνε τον εναρκτήριο χαιρετισμό, καλωσορίζοντας ομιλητές και συμμετέχοντες και, στη συνέχεια, τόνισε τις σημαντικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας στην θεραπεία, την αποκατάσταση, την παρακολούθηση, τη φροντίδα και την ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων. Το θέμα της παγκόσμιας εκστρατείας για τα έτη 2020-2022 είναι “MS Connections” και η κα Μαράκα σημείωσε πως «Είναι σημαντικό για κάθε ασθενή να βρει τις δικές του “συνδέσεις”. Το άτομο με Πολλαπλή Σκλήρυνση πρέπει να έχει σχέσεις ειλικρινείς με τους οικείους του και να αισθάνεται εμπιστοσύνη πως θα σέβονται τις ανάγκες του. Μόνο η αμοιβαιότητα αποδοχής κι αγάπης μπορούν να καλυτερεύσουν την καθημερινότητα πασχόντων και φροντιστών.»

Η πρόεδρος ευχαρίστησε την “You Be Hero” για την καλή συνεργασία και τη «Σύνδεση» που επέφερε την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου στόχου crowdfunding της ΠΟΑμΣΚΠ (περισσότερα στο https://youbehero.com/gr/cause/panellinia-omospondia-atomon-me-sklirinsi-kata-plakas).

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους ομιλητές της εκδήλωσης για την τιμητική παρουσία τους και τις εταιρείες Genesis Pharma και Roche Hellas για την ευγενική χορηγία τους.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γ. Κωνσταντάτος και η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας και Κοινωνίας των Πολιτών Δήμου Αθηναίων κ. Κ. Γκαγκάκη που δήλωσαν τη στήριξή τους στο έργο της Ομοσπονδίας.

Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης θα φωταγωγήσει το Δημαρχείο με πορτοκαλί χρώμα, προκειμένου να συμμετέχει στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Επιπλέον, η κ. Γκαγκάκη ανακοίνωσε πως ο Δήμος Αθηναίων, για δεύτερη χρονιά, θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης με τη φωταγώγηση του σιντριβανιού της Πλατείας Ομονοίας στις 30 Μαΐου.

Ο κ. Νικόλαος Γρηγοριάδης, Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ, Δ/ντης Β’ Νευρολογικής Κλινικής, ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροαναοσολογίας, ανέφερε πως το θέμα “MS Connections”, εκτός από τις επικοινωνιακές «συνδέσεις» των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΑμΠΣ), παραπέμπει και στις συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών δομών του ιδίου του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος στην ΠΣ οι οποίες αναδεικνύονται σε σημαντικό στοιχείο της υποκείμενης παθολογίας.

Όσον αφορά τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, ο κ. Γρηγοριάδης επεσήμανε πως ο έλεγχος της ενεργότητας της νόσου και η αποφυγή υποτροπών έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με τις τρέχουσες ανοσοτροποποιητικές και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες. Τα B-λεμφοκύτταρα και η μικρογλοία φαίνεται να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαδικασία της προοδευτικής εγκατάστασης της αναπηρίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι τεράστια θεραπευτική πρόκληση να βρεθούν εκείνες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα πετύχουν να δώσουν λύση στο θέμα της εσωτερικής επικοινωνίας των δομών του ΚΝΣ.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κ. Κωνσταντίνα Πετροπούλου MD, PhD Συντονίστρια Διευθύντρια Β ́ Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάσταση και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης η οποία ανέφερε πως «Η αποκατάσταση περιλαμβάνει διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις στο σύνολο των κλινικών εκδηλώσεων. Το συνταγογραφούμενο πρόγραμμα Αποκατάστασης (το οποίο είναι εξατομικευμένο και πρέπει να ξεκινά πρώιμα), δίνει τη δυνατότητα στην Ομάδα Αποκατάστασης (Ιατρό Αποκατάστασης, Νοσηλεύτρια, Διαιτολόγο, Φυσικοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Λογοθεραπευτή, Ψυχολόγο, Νευροψυχολόγο κ.λπ.), και πάντα σε συνεργασία με τον Νευρολόγο, να οδηγήσει το άτομο με Πολλαπλή Σκλήρυνση σε λειτουργικότητα των συστημάτων του οργανισμού, σε κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα και σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του».

Τέλος, η κ. Μόιρα Τζίτζικα – PhDc, MSc, BTEC, EFT, ECPS, MSCS Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Κλινική Σεξολόγος, Ειδική Σύμβουλος ΑμεΑ, Αντιπρόεδρος ΠΟΑμΣΚΠ, ανέφερε, με αφορμή το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ότι «Οι άνθρωποι αποκόπτονται και απομονώνονται όταν δεν αισθάνονται πραγματικά ορατοί και κατανοητοί από τους άλλους, όταν δεν εισπράττουν εκτίμηση γι’ αυτό που είναι, όταν δεν αισθάνονται ασφάλεια και δεν απολαμβάνουν την αγάπη και την αποδοχή».

Check Also

Δυναμική συμμετοχή της Bristol Myers Squibb Ελλάδας στην Παγκόσμια Εβδομάδα Ασθενών 2022

Για 8η συνεχή χρονιά, η βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb Ελλάδας συμμετείχε στην Παγκόσμια Εβδομάδα …