Προκαταρκτικά επιστημονικά δεδομένα από τους επιδημιολόγους της Κίνας, τα οποία βασίστηκαν στη μόλυνση από τον κορονοϊό στην επαρχία Wuhan, έδειξαν ότι οι ασθενείς που είχαν σοβαρή μόλυνση ή που απεβίωσαν από τον κορονοϊό ήταν, κατά βάση, μεγάλης ηλικίας (άνω των 80), ή και είχαν άλλες συν-νοσηρότητες, όπως υπέρταση σε ποσοστό (30-50%), σακχαρώδη διαβήτη (20-25%), στεφανιαία νόσο (10- 20%) και διαταραχές πηκτικότητας του αίματος κυρίως (αυξημένα D-Dimer).
Η αναφερόμενη συσχέτιση μεταξύ της αρτηριακής υπέρτασης και του SARS-CoV2 (COVID-19) είναι πολύ πιθανό να υπόκειται στην επίδραση συγχυτικών παραγόντων, όπως είναι η ηλικία και οι συν-νοσηρότητες.
Η θέση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης για τη σχέση υπέρτασης, αντι-υπερτασικής θεραπείας και λοίμωξης με τον κορονοϊό COVID-19 συνοψίζεται σε 5 σημεία:
1. Δεν υπάρχει καθαρή απόδειξη ότι η υπέρταση αυτή καθ’ εαυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19. Επίσης, είναι επισφαλές να λέμε ότι οι υπερτασικοί ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, καθώς ο επιπολασμός της αρτηριακής υπέρτασης αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας, και η μέση ηλικία θανάτου στην Κίνα ήταν τα 75 έτη. Συνεπώς, οι υπερτασικοί ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες προφυλάξεις με τους συνομηλίκους τους και τους έχοντες ίδιο προφίλ συν-νοσηροτήτων.
2. Σε υπερτασικούς ασθενείς με μόλυνση COVID-19, η θεραπεία με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου (ACEI) ή αναστολείς των υποδοχέων Ang II πρέπει να συνεχίζεται κανονικά υπό τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών, βάσει των 2018 ESC/ESH κατευθυντήριων οδηγιών.
3. Τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υποστηρίζουν υπεροχή ή υστέρηση των ACEI ή των αναστολέων των υποδοχέων Ang II σε ασθενείς με μόλυνση από τον COVID-19.
4. Σε ασθενείς με μόλυνση με COVID-19 και σοβαρή συμπτωματολογία, τα φάρμακα που μπλοκάρουν το σύστημα ρενίνης αγγειοτασσίνης (ΣΡΑ) πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να διακόπτονται σε εξατομικευμένη βάση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αντίστοιχες κατευθυντήριες οδηγίες.
5. Είναι αναγκαία περαιτέρω έρευνα για την επίδραση της υπέρτασης, αλλά και των αντιυπερτασικών φαρμάκων στην έκβαση των ασθενών με μόλυνση από κορονοϊό COVID-19.
• Καρδιακή Ανεπάρκεια και COVID-19
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι οφείλουν να παρακολουθούν το σωματικό τους βάρος, συμπτώματα και σημεία απορρύθμισης της κατάστασής τους (όπως εμφάνιση δύσπνοιας, ευκολότερης κόπωσης, οιδημάτων και δυσκολία κατάκλισης), και να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους.
Δεν πρέπει να διακόπτεται η αγωγή με αναστολείς του συστήματος ρενικής-αγγειοτενσίνης- αλδοστερόνης ή τα σύνθετα, όπως σακουμπιτρίλη-βαλσαρτάνη, γιατί είναι τα μόνα φάρμακα, όπως και οι β-αποκλειστές, που μειώνουν τη θνητότητα.
Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, καθίσταται επιβεβλημένη η τήρηση των μέτρων πρόληψης για ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο:
– Αποφυγή των συναθροίσεων, συχνό πλύσιμο των χεριών, παραμονή στο σπίτι.
– Όχι επισκέψεις σε νοσοκομεία και ιατρεία, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα, και αναβολή του τακτικού ελέγχου για τους επόμενους μήνες.
– Απόλυτη συμμόρφωση με τη φαρμακευτική θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση κ.λπ., ούτως ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επαναεισαγωγής στο νοσοκομείο.
– Τρεφόμαστε και ζούμε υγιεινά, αποφεύγοντας το αλάτι και το κάπνισμα.
– Εάν παρουσιαστούν οξέα συμπτώματα (π.χ. θωρακικό άλγος, δύσπνοια) καλούμε την επείγουσα βοήθεια (166) για μεταφορά στο νοσοκομείο.