Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πλεύρης: Στο 6μηνο, η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης αναμένεται να ισχύσει και για όλες τις ηλικίες

Πλεύρης: Στο 6μηνο, η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης αναμένεται να ισχύσει και για όλες τις ηλικίες

Για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα φάρμακα, για τις διαθέσιμες κλίνες covid μετά τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού μίλησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το πρόβλημα των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι τα πάντα θα τακτοποιηθούν μέχρι τη Δευτέρα. Οι ελλείψεις που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες οφείλονται στη δραστηριότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το πρόβλημα προέκυψε λόγω τού ότι ήταν κλειστές οι φαρμακαποθήκες για τις αργίες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, ενώ παράλληλα υπήρξε και μεγάλη κατανάλωση. Ωστόσο, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι έγινε η σχετική συνεννόηση, το πρόγραμμα θα ομαλοποιηθεί και, μέχρι τη Δευτέρα, θα υπάρχει πλήρης τροφοδοσία.

Σχετικά με την πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ λόγω αυξημένων κρουσμάτων, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι, βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων, οι νοσηλείες «Όμικρον» πιέζουν σε απλές κλίνες νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, κυρίως στο Λεκανοπέδιο. «Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να καλύψουμε την ανάγκη στην Αθήνα και, πέρα από τις δομές που έχουμε (γιατί έχουμε μεγάλες δημόσιες δομές στην Αθήνα), δίνουν οι ιδιωτικές κλινικές το 10% έως 15% των κλινών τους, που μεταφράζεται σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο Λεκανοπέδιο. Από όλες τις μεγάλες κλινικές, οριζόντια, παίρνουμε κλίνες και με τις μικρότερες κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, είμαστε σε συνεννόηση να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το προσωπικό τους, ώστε να καλύπτονται κενά εκεί που παρουσιάζονται. Γιατί έχουμε ένα πρόβλημα, διαχειρίσιμο αυτή τη στιγμή, με νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει. Στα απλά περιστατικά θα βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

«Οπότε, με όλη αυτή τη διαχείριση, ουσιαστικά καταφέρνουμε να προσθέσουμε στο λεκανοπέδιο άλλες 700 με 800 κλίνες Covid, προκειμένου να καλύψουμε την αύξηση στις απλές κλίνες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, στον βαθμό που η πίεση θα μείνει στις απλές κλίνες, είναι μία εξίσωση που μπορεί να διαχειριστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας – με πίεση μεν, αλλά χωρίς αυτή η πίεση να συνεπάγεται δυσλειτουργίες.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν έχουμε ασθενή που να έχει διασωληνωθεί με «Όμικρον». Αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Όμως, από την άλλη πλευρά, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορονοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις Δέλτα. Άρα, από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Ως προς την πορεία των εμβολιασμών, ο Υπουργός σχολίασε ότι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, έχουμε μια πολύ μεγάλη άνοδο στους εμβολιασμούς, και σε αυτό συνέβαλαν και τα μέτρα που υπήρξαν, είτε στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων, είτε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60. Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι, όταν ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί με τουλάχιστον την πρώτη δόση, θα βρεθούμε πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Το μεγάλο στοίχημα αναφορικά με την «Όμικρον» είναι ότι κυρίως η ενισχυτική δόση, σε όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις, παρέχει μεγάλη προστασία.

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Όταν λέμε ότι η Όμικρον είναι πιο ήπια από τη Δέλτα, δεν σημαίνει ότι είναι ήπια γενικώς. Κάποιοι μπορεί να την περάσουν πολύ ελαφρά, αλλά κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας, ακόμα και αν δεν χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, χρειάζεται παρόλα αυτά να νοσηλευτούν. Και μόνο το γεγονός ότι πηγαίνουν σε νοσοκομεία, δείχνει ότι δεν είναι κάτι απλό.

Άρα, θα δώσουμε έμφαση στην ενισχυτική δόση. Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε ότι, στο 6μηνο, ό,τι ισχύει για την ενισχυτική δόση στους 60+ , θα ισχύει και για το σύνολο των ηλικιών.

Μπορώ να σας πω ότι όσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή να πάνε συμπολίτες μας, που δεν έχουν πειστεί ακόμα, να κάνουν την πρώτη δόση για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, το ίδιο σημαντικό είναι όσοι συμπολίτες μας έχουν περάσει το τρίμηνο, να κλείσουν ραντεβού για την ενισχυτική», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Είμαστε ευχαριστημένοι αυτή τη στιγμή από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, που πλέον έχει φτάσει στα πλαίσια που επιθυμούμε. Αλλά υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα βελτίωσης».

Check Also

Συνάντηση Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους Περιφερειακών Ενώσεων Διαγνωστικών Εργαστηρίων από όλη την Ελλάδα

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους των Περιφερειακών Ενώσεων που αντιπροσωπεύουν …